Српски специјалитет за који ретко ко зна проглашен за најбоље јело на свету: Прави се од три састојка, а припремали су га само мушкарци
Престижни портал "Тејст Атлас" недавно је објавио листу најбољих јела са сиром на глобалном нивоу, а на самом врху те листе нашао се аутентични рецепт из Србије, Сврљишки белмуж.
Овај традиционални специјалитет потиче из планинских крајева југоисточне Србије и уврштен је на листу нематеријалног културног наслеђа наше земље.
Сврљишки белмуж прави се од једноставних, али квалитетних састојака, као што су млади овчији и крављи сир, као и пројиним брашном. Иако је код многих у Србији још релативно непознат, у свету је препознат као једно од најбољих јела са сиром.
Данас се може пронаћи у понуди врхунских ресторана и великих хотела, а његова припрема заснива се на свега три основна састојка.
Због богатог и калоричног карактера, идеалан је избор за оне који пред собом имају захтеван и енергично испуњен дан.
Белмуж се традиционално припрема у источној Србији, као и на југу земље, али само онај аутентични, оригинални долази из Сврљига.
Некада су га спремали искључиво мушкарци, с обзиром да је била потребна велика физичка снага како би се сјединили сир и брашно.
Припрема балмужа
Поступак почиње кувањем овчијег млека, у које се постепено, пажљиво додаје проја, док смеса не добије савршену густину и хомогену текстуру.
Овај процес захтева стрпљење јер траје дуже време док млеко и пројино брашно не постану нераздвојни.
Белмуж се може служити одмах, или се може излити у калупе за лакше послуживање.
Пре сервирања препоручује се благо подгревање, које истиче богатство укуса и текстуре.