Јело које мирише на море и сунце - рецепт долази из Шпаније, али је све популарнији међу младима у Србији
Савршенство не мора бити компликовано. У тањиру пуном печених паприка, кап маслиновог уља и мирисом југа Европе, чека вас залогај који мирише на летовање, чак и кад сте код куће.
Постоји нешто магично у једноставним јелима која одишу карактером. Она која немају стотине састојака, али имају душу региона из ког долазе. Управо таква је андалузијска салата од печених паприка – сочна, мирисна, сунчана. Баш као Андалузија сама.
У јужној Шпанији, ова салата се једе расхлађена, најчешће лети, у хладу маслињака или уз чашу хладног вина на поплочаној тераси. Испод своје једноставне спољашности, крије савршену равнотежу слатког, киселкастог и ароматичног.
Савршена је као прилог уз роштиљ, рибу или као самосталан летњи оброк.
Рецепт за андалузијску салату од печених паприка
Састојци:
- 4–5 меснатих црвених паприка (рог или бабура)
- 1 мања црвена главица лука, на танке листиће
- 2–3 кашике екстра девичанског маслиновог уља
- 1–2 кашике белог винског сирћета
- 1 чен белог лука (ситно сецкан или цео, по жељи)
- со по укусу
- (опционо) туњевина из конзерве, црне маслине, кувано јаје
Припрема:
Испеците паприке – у рерни на 220°Ц (око 30–40 мин) или директно на рингли, док кожа не поцрни и паприке не омекшају.
Пребаците их у кесу или покријте посуду фолијом да се напаре – олакшаће љуштење.
Када се охладе, ољуштите их, очистите од семенки и исеците на траке.
У чинији помешајте паприке, лук, бели лук, па додајте со, сирће и маслиново уље.
Оставите да одстоји у фрижидеру најмање сат времена, а идеално преко ноћи – тада је најукуснија.
По жељи додајте туњевину, маслине или кувано јаје пред сервирање.
Са чиме послужити?
Послужите уз препечен хлеб, козји сир и чашу расхлађеног сувог белог вина. Идеално за летње вечери на тераси или пикник у двоје.