Старински колач са сочним вишњама - добро проверени рецепт коме се сви увек враћају: Патишпањ ће бити као душа због овог трика
Једноставно, у питању је колач који никад није изгубио своју чар и магију.
Некада су кухиње наших бака мирисале на једноставне, а раскошне колаче – оне који се праве од састојака које увек имамо при руци, али остају заувек упамћени по укусу. Један од таквих рецепата свакако је старинска пита са вишњама, колач који је красио летње трпезе, али и хладне зимске вечери када су из замрзивача вадили последње теглице очишћених вишања.
Данашње домаћице и даље радо посежу за овим рецептом, јер осим што је брз и лак, у себи носи дах традиције. Мирис ваниле, сочност вишања и мекоћа бисквита спајају се у савршен десерт који једнако воле и деца и одрасли.
Рецепт за старинску питу са вишњама
За припрему овог колача потребно вам је:
5 јаја
1,5 чаша шећера (око 300 г)
1 чаша јогурта (2 дл или 200 г)
1 чаша уља (око 170 г)
2 чаше брашна (укупно 270 г)
1/2 кесице прашка за пециво
400–500 г вишања
1 ванил шећер
мало прах шећера за посипање колача
(чаша = 2 дл)
Припрема:
Умутите јаја са шећером док маса не постане пенаста и светла. Додајте јогурт, уље и ванил шећер, па све добро сједините. Затим умешајте брашно помешано са прашком за пециво. У добијено тесто пажљиво убаците вишње (ако користите замрзнуте, претходно их добро оцедите).
Смесу излијте у подмазан и побрашњен плех, па пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 35–40 минута, док колач не порумени и не добије фину корицу. Када се прохлади, поспите га прах шећером и исеците на коцке.
Резултат је колач који изгледа скромно, али када га пробате – осетићете зашто се већ деценијама преноси с колена на колено.
Старинска пита са вишњама није само рецепт – то је сећање на безбрижне дане, на бакин столњак и мирис свежих вишања у дворишту. Управо због тога, иако је време донело нове посластице, овај колач никада није изгубио своју чар.