Тулумбе по рецепту наших бака: Слатки грех који су Српкиње правиле још у доба Краљевине! Сочне, хрскаве и неодољиве - без овог трика неће бити као из детињства
Тулумбе су некада биле обавезна посластица на славама, свадбама и црквеним празницима широм Србије. Баке су их правиле без вагања, "од ока", али су увек успевале да буду мекане изнутра, а споља хрскаве и натопљене сирупом. Рецепт за тулумбе био је део породичног наслеђа, а занимљиво је да су се служиле чак и на двору Карађорђевића као специјалитет са југа Србије.
У многим крајевима Србије, тулумбе су биле неизоставан део славских и празничних трпеза. Ова традиционална посластица потиче из оријенталне кухиње, али је у српским домаћинствима доживела посебан шмек. На југу Србије су се правиле за све важне прилике, док су се у Војводини и Шумадији служиле као „господске“ посластице.
Према усменим предањима, чак се и на двору краља Александра Карађорђевића служила ова посластица, као спој оријенталне и српске традиције. Данас је реткост на трпезама, али вреди се подсетити укуса који буди најлепше успомене.
Рецепт за домаће тулумбе наших бака:
Састојци за тесто:
500 мл воде
1 кашика шећера
100 мл уља
300 г брашна
4 јаја
прстохват соли
Састојци за сируп:
800 г шећера
500 мл воде
1 кесица ванилин шећера
2 кришке лимуна
Припрема:
У шерпу сипајте воду, уље, шећер и со. Кад проври, додајте одједном брашно и мешајте док се не створи глатка маса која се одваја од шерпе.
Склоните са ватре, па кад се прохлади, додајте једно по једно јаје, непрестано мутећи док смеса не постане глатка и сјајна.
Смесу ставите у шприц са звездастим наставком. Тулумбе истискујте у врело уље и пржите док не добију златну боју.
У међувремену скувајте сируп од воде, шећера, ванилин шећера и лимуна. Нека се мало прохлади.
Вруће тулумбе спуштајте у млак сируп и оставите да добро упију. Најбоље су када одстоје неколико сати.
Занимљивост:
У Лесковцу, Нишу и Пироту, тулумбе су често биле знак престижа домаћице. Чак су се некад оцењивале на вашарима по "чистоти сирупа", хрскавости и боји. У селима око Крушевца, постоји обичај да се тулумбе праве за прву крсну славу у кући младе снаје – као знак добродошлице и домаћинске части.