Tulumbe po receptu naših baka: Slatki greh koji su Srpkinje pravile još u doba Kraljevine! Sočne, hrskave i neodoljive - bez ovog trika neće biti kao iz detinjstva
Tulumbe su nekada bile obavezna poslastica na slavama, svadbama i crkvenim praznicima širom Srbije. Bake su ih pravile bez vaganja, "od oka", ali su uvek uspevale da budu mekane iznutra, a spolja hrskave i natopljene sirupom. Recept za tulumbe bio je deo porodičnog nasleđa, a zanimljivo je da su se služile čak i na dvoru Karađorđevića kao specijalitet sa juga Srbije.
U mnogim krajevima Srbije, tulumbe su bile neizostavan deo slavskih i prazničnih trpeza. Ova tradicionalna poslastica potiče iz orijentalne kuhinje, ali je u srpskim domaćinstvima doživela poseban šmek. Na jugu Srbije su se pravile za sve važne prilike, dok su se u Vojvodini i Šumadiji služile kao „gospodske“ poslastice.
Prema usmenim predanjima, čak se i na dvoru kralja Aleksandra Karađorđevića služila ova poslastica, kao spoj orijentalne i srpske tradicije. Danas je retkost na trpezama, ali vredi se podsetiti ukusa koji budi najlepše uspomene.
Recept za domaće tulumbe naših baka:
Sastojci za testo:
500 ml vode
1 kašika šećera
100 ml ulja
300 g brašna
4 jaja
prstohvat soli
Sastojci za sirup:
800 g šećera
500 ml vode
1 kesica vanilin šećera
2 kriške limuna
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, ulje, šećer i so. Kad provri, dodajte odjednom brašno i mešajte dok se ne stvori glatka masa koja se odvaja od šerpe.
Sklonite sa vatre, pa kad se prohladi, dodajte jedno po jedno jaje, neprestano muteći dok smesa ne postane glatka i sjajna.
Smesu stavite u špric sa zvezdastim nastavkom. Tulumbe istiskujte u vrelo ulje i pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
U međuvremenu skuvajte sirup od vode, šećera, vanilin šećera i limuna. Neka se malo prohladi.
Vruće tulumbe spuštajte u mlak sirup i ostavite da dobro upiju. Najbolje su kada odstoje nekoliko sati.
Zanimljivost:
U Leskovcu, Nišu i Pirotu, tulumbe su često bile znak prestiža domaćice. Čak su se nekad ocenjivale na vašarima po "čistoti sirupa", hrskavosti i boji. U selima oko Kruševca, postoji običaj da se tulumbe prave za prvu krsnu slavu u kući mlade snaje – kao znak dobrodošlice i domaćinske časti.