Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УНИШТАВА КАНДИДУ И СТРЕПТОКОКУ: Овај ЗАЧИН ће вас ОЧИСТИТИ од свих вируса и БАКТЕРИЈА! Најмоћнији!

16.05.2019. 10:35
Пише:
Србија Данас
Karanfilić
Каранфилић / Извор: Профимедиа

Веома добар!

Каранфилић или клинчић је специфична зачинска врста дрвета које расте у тропским крајевима Азије. Реч је о зимзеленом дрвету које је високо 12 метара, а сушењем цветова настаје ароматични зачин. 

ТРИ КИЛОГРАМА У СТАРТУ: Само једна МАЛА ПРОМЕНА ће вам помоћи да СМРШАТЕ и НАПУНИТЕ се ЕНЕРГИЈОМ!

ТРИ КИЛОГРАМА У СТАРТУ: Само једна МАЛА ПРОМЕНА ће вам помоћи да СМРШАТЕ и НАПУНИТЕ се ЕНЕРГИЈОМ!

Истраживања су показала како уље каранфилића има око 25 врло важних састојака. Најзаступљенији и најважнији је фенолни спој еугенол (76,8 посто), и бета-кариофилен (17,4 посто), алфа-хумулен (2,1 посто) и еугенол ацетат (1,2 посто).

НЕ БАЦАЈТЕ ПАРЕ НА ЛЕКОВЕ: Ово су једнако ДОБРЕ замене за бруфен и АСПИРИН!

НЕ БАЦАЈТЕ ПАРЕ НА ЛЕКОВЕ: Ово су једнако ДОБРЕ замене за бруфен и АСПИРИН!

Обилује фенолним спојевима, етеричним уљем, те је накориснији куван, а има нешто влакана и протеина. Моћ је у специфичним фенолним спојевима којих има знатно више од било којег воћа.

Стручњаци му приписују и бројне друге позитивне ефекте на организам. Његово уље се користи у антипаразитном чишћењу пробавног тракта јер убија све микроскопске врсте паразита, ефикасан је против Кандиде и других гљивица, као и бактерија, те стрептокока. Делује као антихистаминик, те помаже у растварању крвних угрушака, снижавању високог притиска и холестерола у крви. Ублажава бол, нарочито зубобољу, регулише шећер у крви, уклања мучнину и побољшава рад јетре.

Примена му је у прехрамбеној индустрији јер чува храну од трулежних процеса, те у дијететици код бројних здравствених тегоба", каже нутрициониста Оља Мартинић и додаје:

ОБАВЕЗНО ЗА ТРУДНИЦЕ: Уколико имате ове СИМПТОМЕ, значи да вам НЕДОСТАЈЕ овај витамин! Ево где га има!

ОБАВЕЗНО ЗА ТРУДНИЦЕ: Уколико имате ове СИМПТОМЕ, значи да вам НЕДОСТАЈЕ овај витамин! Ево где га има!

"Еугенол јача имунитет и има јако противупално деловање, па је у том смислу карафилић намирница доприносу бољем здрављу. Има и антиканцерогено деловање. Код кувања је јако важно да га не раскувате, и притом је температура пуно битнија од времена кувања.

Нутрициониста Бранимир Долибашић додаје да је велика његова примена у препаратима за спољшању употребу, као етерично уље, састојак креме или уље.

  • Сушене пупољке ставите у воду на 60 Целзијевих.
  • Чим осетите јак мирис значи да је пустио своја есенцијална уља и да је готов.
  • Оставите да се охлади и спреман је за употребу.
ТРИ КИЛОГРАМА У СТАРТУ: Само једна МАЛА ПРОМЕНА ће вам помоћи да СМРШАТЕ и НАПУНИТЕ се ЕНЕРГИЈОМ!

ТРИ КИЛОГРАМА У СТАРТУ: Само једна МАЛА ПРОМЕНА ће вам помоћи да СМРШАТЕ и НАПУНИТЕ се ЕНЕРГИЈОМ!

У стоматологији има примену захваљујући антисептичким и аналгетичким учинцима такође за спољну примену. Наиме, у појединим земљама стоматолози употребљавају његово уље за дезинфекцију зуба пре операције. Реч је о супернамирници пуној антиоксидативних и противупалних састојака, а као зачин одлично се слаже с месом или рибом те у варивима, каже он.

Стручњаци наглашавају да га због снажне ароме не треба јести пуно.

КОЖА ВАМ ПРЕБРЗО СТАРИ?! Ево шта је УЗРОК, можете то да спречите уз неколико савета!

КОЖА ВАМ ПРЕБРЗО СТАРИ?! Ево шта је УЗРОК, можете то да спречите уз неколико савета!

Тајна је у умерености

- Интензивна органолептичка својства 'чувају' нас од претеривања конзумирања хране. Она количина коју додајемо у компот или чај је неколико каранфилића на 1-2 литре течности - каже нутрициониста Оља Мартинић.

- Као и друге биљне материје, каранфилић није лек. Има благо стимулаторно деловање. Треба знати његово место. Пуно више се користи у облику уља, а мање као зачин, што је штета јер може значајно да побољша укус хране. Рецимо, свежи сир зачините каранфилићем и добићете сасвим нови укус. Можете га додавати и сладоледу - закључио је Долибашић.