Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА БЕЗБРИЖНУ ТРУДНОЋУ: Першун је одличан ИЗВОР фолне киселине, штити од рака, детоксикује цело тело...

13.02.2019. 06:15
Пише:
Србија Данас/Курир
devojka jede peršun
девојка једе першун / Извор: Профимедиа

Веома моћан!

Першун је најпопуларнији зачин у свету, који се може пронаћи скоро у сваком супермаркету током целе године (наравно, најбољи је из сопствене баште).

ЗА ЕКСТРЕМНО ЛЕЊЕ: Дајемо вам ТРИ савета како да СМРШАТЕ брзо и БЕЗ МУКЕ! Тотални ПРЕОБРАЖАЈ!

Има деликатесни и освежавајући укус и прелепо лишће светлозелене боје, због чега је незаменљив као зачин или украс за јело.

Толико смо навикли на першун, да често и не размишљамо о томе, да ово није само зачин, него и биљка, која има високе нутритивне вредности и лековита својства.

Peršun
Першун / Извор: Профимедиа

Заштита од рака

Етерична уља која садржи першун, посебно миристицин, штите од рака, посебно рака плућа, што је потврђено у истраживањима.

Због етеричних уља које садржи, першун неутралише деловање хемијских материја које могу бити опасне за наше здравље, попут канцерогеног бензопирена (налази се у диму цигарета) и других.

У РОКУ ОД ПЕТНАЕСТ МИНУТА: Рецепти за природне ЛЕКОВЕ против ЗУБОБОЉЕ!

Богати извор антиоксиданата

Флавониди које садржи першун, посебно лутеолин, делују попут антиоксиданата, вежући се за слободне радикале и на такав начин спречавају њихово штетно деловање на организам.

У истраживањима се показало да екстракт першуна повећава антиоксидативни капацитет крви. Осим флавонида, першун је одличан извор витамина Ц и А  који имају важну улогу у заштити нашег организма од многих болести.

Витамин Ц има много различитих функција. Он је главни антиоксидант у нашем телу, који неутралише деловање опасних слободних радикала. Како већ знамо, висока концентрација слободних радикала повезана је са целим низом болести, укључујући рак, дијабетес, астму, атеросклерозу, итд.

Витамин Ц такође има изванредна антиупална својства, због чега је одличан у лечењу свих врста артритиса. Осим тога, витамин Ц је важан за рад нашег имунитета. Редован унос овог витамина може спречити грип, прехладе упале грла и уха.

БЕЗ ПРЕХЛАДЕ ЗА ТРИ ДАНА: Овај лек можете да направите САМИ, а састојке већ имате!

Бета-каротен је такође важан антиоксидант. Дијете богате бета-каротеном смањују ризик од појаве атеросклерозе, дијабетеса и рака црева.

Као и витамин Ц, бета-каротен повољно утече на астму, остеоартритис и артритис. У нашем телу бета-каротен се претвара у витамин А – нутријент који игра важну улогу у раду нашег имунитета.

Першун за здравље срца

Першин је добар извор фолне киселине. Фолна киселина је битна за многе процесе који се одвијају у нашем организму, али највише је позната по улози коју игра у здрављу кардиоваскуларног система. Фолна киселина помаже претворити хомоцистеин у добру ствар. Хомоцистеин је потенцијално опасно једињење које може директно оштетити крвне судове.

ЗАГРЛИТЕ НЕКОГА: Када чујете које дејство има на ЗДРАВЉЕ организма стално ћете ширити руке!

Високи ниво хомоцистеина повећава опасност од можданог и срчаног удара код људи са атеросклерозом или болешћу срца. Због тога се људима који пате од ових болести, препоручује храна богата фолном киселином.

Peršun i čaj
Першун и чај / Извор: Профимедиа

Заштита од реуматоидног артритиса

Храна богата витамином Ц, попут першуна, пружа заштиту од реуматодиног артритиса. У истраживању резултати којег су били објављени у Annals оф the Рхеуматиц Дисеасес, учествовало је преко 20.000 особа.

Сви учесници су били здрави и нису боловали од артритиса. Један део учесника пратио је дијету богату витамином Ц, док други део – обичну дијету.

Истраживање је трајало неколико година и потврдило је да код људи који су конзумирали храну богату витамином Ц, ризик од појаве артритиса је био смањен три пута.

ПРОТИВ СТРЕСА, ОПЕКОТИНА, НЕСАНИЦЕ... Ова биљка има толико примена да ћете се изненадити!

Корисни савети:

  • Свеж першун је бољи од сувог; ако морате купити суви першун, бирајте онај из органског узгоја.
  • Бирајте першун са лишћем тамнозелене боје. Избегавајте гране које имају жућкасту боју или које су увенуле – то је знак да су старе или оштећене.
  • Свеж першун можете држати у хладњаку, у пластичној врећици. Ако је першун увенуо, пошприцајте га са мало воде, пре него што га ставите у фрижидер.
  • Ако имате вишак першуна, можете га лако осушити тако да га насецкате и оставите на кухињској крпи. Када се осуши, држите га у добро затвореној стакленој флашици на тамном, хладном и сувом месту.
  • Першун можете и замрзнути. Задржаће свој укус, али ће изгубити хрскавост.
  • Першун се може користити у скоро свим јелима – супама, салатама, јелима од поврћа и житарица.