За сат времена ћете кроз столицу избацити све токсине: Ова намирница тера у WC и чини чуда - Само је у овој сезони има
Смокве се свакако убрајају у најздравије врсте воћа, али многи нису упознати са њеном лековитошћу.
Било свежа или сушена, смоква је богата бројним здравим фитонутријентима, антиоксидансима и витаминима. Сочна и слатка смоква једно је од првих воћа у којему су наши древни преци уживали. Могуће је да су људи узгајали смокву пре пшенице, јечма и махунарки.
Упркос ниској калоричности (само 74 калорије на 100 г), смоква садржи топива прехрамбена влакна, минерале и витамине. Свеже смокве цењене су због обиља антиоксиданса као што су каротени, танини, лутеин и клорогенска киселина. Поврх тога, свеже смокве садрже високе количине антиоксиданских витамина као што су витамин А, Е и К.
Антиоксиданси нас штите од слободних радикала чије разорно деловање може довести до превременог старења, деменције, срчаних болести и карцинома.
Уједно, истраживања указују да хлорогенска киселина уравнотежује ниво шећера у крви.
Смокве могу спречити опстипацију (затвор)
Ако вас мучи затвор, испробајте овај лек са смоквама. Заправо и није лек, него уживање у смоквама током дана. Добро је знати да већ у 3 смоквина плода можемо пронаћи чак 5 грама природних влакана. Висока концентрација природних влакана у смоквама помоћи ће здравој функцији црева и подстаћи ће редован одлазак у WC. Добро је што смокве делују и обрнуто. Наиме, редовним конзумирањем умерене количине свјежих смокава можете спречити прољев.
Дијета уз помоћ смокава
Природна влакна у смоквама помажу да смањи тежина и стога се смокве често препоручују гојазним особама. Међутим, њихова висока калоричност може такође да резултира повећањем тежине, посебно када се конзумирају с млеком. Неколико смокава довољно је да добијете препоручену количину храњивих материја, па је важно да се не преједате.