Skip to main content
ulje

ISPRAVKA: Riblje ulje nije "prirodni botoks" koji može magično da obriše bore

Foto: Shutterstock
Kako je za portal Everyday Health objasnila dermatologinja Debra Jaliman, nanošenje ribljeg ulja direktno na kožu može dovesti do pojave akni ukoliko je koža sklona tome.

Analizom portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da sadržaj na našem portalu Srbija Danas vezan za tvrdnje da riblje ulje "briše" bore, predstavlja manipulisanje činjenicama.

Iako ova namirnica može umanjiti bore, najčešće unosom, ali nekad i topikalnom primenom, nanošenje na lice ipak neće “obrisati” dublje bore kako se u našem tekstu tvrdi.

UTVRĐENE ČINJENICE:

Postoje mnogi načini na koje se nastajanje bora može donekle usporiti, poput zdrave ishrane, izbjegavanja stresa, smanjenja unosa alkohola i šećera i zaštite kože od sunca.

članku portala Medical News Today objavljenom 14.5.2020. godine navodi se da prevencija i tretmani “iz kućne radinosti” mogu pomoći kod malih linija na koži, ali duboke bore verovatno ne mogu biti uklonjene bez medicinskih tretmana.

Riblje ulje dolazi iz različitih vrsta ribe i bogato je dvema važnim omega-3 masnim kiselinama koje se nazivaju eikozapentaenska kiselina i dokozaheksaenska kiselina i koje donose nekoliko zdravstvenih koristi. Postoje naučni dokazi da riblje ulje može imati pozitivne učinke na zdravlje kože i pomoći u tretiranju određenih kožnih oboljenja, poput psorijaze i dermatitisa.

članku HuffPosta iz 2011. godine navodi se da omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja jačaju ćelijsku membranu kožne epiderme, odnosno vanjskog sloja kože. Ćelijska membrana je spoljni sloj kožne ćelije koji prati unos i odlaganje hranjivih materija i otpadnih proizvoda koji ulaze i izlaze iz ćelije te utiče na sposobnost ćelije da zadrži vodu. Ako ćelija kože drži vodu, to dovodi do vlažnije, mekše kože, što potiče prevenciju bora i može iskorijeniti postojeće male bore. Omega-3 masne kiseline doprinose održavanju stanične membrane kože, poboljšavajući teksturu i kvalitet kože.

Ovi nalazi se, pak, uglavnom odnose na konzumiranje ribljeg ulja, ne na nanošenje na kožu.

Kako je za portal Everyday Health objasnila dermatologinja Debra Jaliman, nanošenje ribljeg ulja direktno na kožu može dovesti do pojave akni ukoliko je koža sklona tome.

Također, mazanje limunovog soka na kožu, suprotno preporukama s domaćih portala, može dovesti do ozbiljnog oštećenja kože, pa čak i do opekotina ukoliko je koža izložena suncu.

Portal Srbija Danas se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja informacija za koj je navedenom analizom utvrđeno da predstavljaju prenošenje lažnih vesti.

U nastavku prenosimo izmenjen naslov i tekst, sa uklonjenim netačnim tvrdnjama, kako bi sadržaj u potpunosti odgovarao činjenicama.

Bore su linije koje se formiraju na koži, najčešće na licu, vratu i rukama, kao prirodan rezultat starenja. Formiraju se zbog usporenog deljenja ćelija, koje uzrokuje stanjenje kože i stvaranje bora. Kako stari, telo takođe proizvodi manje kolagena. Izloženost suncu, konzumiranje duvana i kontrakcije mišića lica također doprinose ovom procesu.

Mnogima uard estetske lepote bore predstavljaju smetnje, te pokušavaju na sve načine da ih se "reše". Ipak, mnogi recepti koje možete pronaći na internetu pored toga što ne mogu izbrisati bore sa lica (eventualno mogu umanjiti njihov izgled) mogu i ugroziti vašu kožu.

lice
lice
Foto: Profimedia

Kao jedan od prepatara za koji se pogrešno tvrdi da može izbrisati bore navodi se riblje ulje. Iako ova namrinica može prijati vašoj koži, za nju se nikako ne može tvrditi da može ukoniti potpuno bore sa vašeg lica.

O nuspojavama koje pogrešna primena ove namirnice može imati pričala je dermatologinja Debra Jaliman za portal Everyday Health, ona navodi da nanošenje ribljeg ulja direktno na kožu može dovesti do pojave akni ukoliko je koža sklona tome.

Također često se govori i o primeni limuna u tretmanu uklanjanja bara sa lica, ali, mazanje limunovog soka na kožu može dovesti do ozbiljnog oštećenja kože, pa čak i do opekotina ukoliko je koža izložena suncu.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd