Da li je greh slaviti slavu u restoranu? Odgovor sveštenika stavlja tačku na sve dileme
Pitanje koje muči sve koji se suočavaju sa nedostatkom prostora kod kuće.
Proslavljanje krsne slave u restoranu, a ne u domu, u savremenim uslovima postaje sve češći izbor. Iako tradicija nalaže da se slava obeležava kod kuće sa porodicom i najbližima, sveštenik Željko Jovanović za Blic Ženu ukazuje da sama lokacija nije presudna, bitna je iskrena vera i ljubav kojom se slavi.
- Najbolje bi bilo da proslavljamo slavu u kućnim uslovima, u svom domu. Ali desi se da domaćin želi da ugosti veliki broj prijatelja i rođaka, a nema uslova za to u stanu. U tom slučaju može uz blagoslov da izabere restoran ili veću prostoriju. Nije greh. Važno je da pokažemo ljubav prema svojim bližnjima - objasnio je on.
On dodaje da se slava ne svodi samo na gozbu i organizaciju. "Prava suština slave je u veri, molitvi i delima dobronamernosti" kaže sveštenik.
Takođe, ističe da treba voditi računa o duhovnom smislu praznika. Ukoliko slava pada u jednom od postnih perioda, važno je da obrok bude posan.
- Ako slavimo mrsno u vreme posta, tada slava prestaje da bude pravi praznik, a biva samo uživanje u hrani - upozorava Jovanović.
Zaključno, poruka je jasna, nije presudno gde se slavi, već da li to radite iz srca.