Skip to main content
Dojenje

Ključne namirnice za ZDRAVU ISHRANU TOKOM DOJENJA: Obezbedite sve što je potrebno ZA VAS I VAŠU BEBU

Foto: Profimedia/ilustracija
Ako dojite, ovo obavezno morate konzumirati.

Srećom, ne postoji toliko smernica koje treba pratiti za zdravu ishranu tokom dojenja kao što ih ima za ishranu tokom trudnoće. Opšte je pravilo da sve dok se dobro brinete o sebi, brinete i o svom detetu.

Kada je u pitanju ishrana tokom dojenja, ključno je da se hranite raznovrsno i uravnoteženo. Ipak, postoje određene namirnice koje treba dati prednost tokom ovog perioda.

Prvo, zdrave masti su od velike važnosti jer su potrebe tela tokom dojenja za kalorijama povećane.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi
Foto: Profimedia
OPREZ! Izbegavajte ove namirnice, sadrže MINERAL koji povećava pritisak, treba ga izbegavati

OPREZ! Izbegavajte ove namirnice, sadrže MINERAL koji povećava pritisak, treba ga izbegavati

Heljda: Superhrana za srce, probavu i gubitak kilograma - Dijeta koja čisti i transformiše telo

Heljda: Superhrana za srce, probavu i gubitak kilograma - Dijeta koja čisti i transformiše telo

Orašasti plodovi, semenke, jaja, masne ribe poput lososa, puter od kikirikija, avokado i masline su izvori zdravih masti koje treba uključiti u ishranu. Losos je posebno dobar izvor proteina i DHA, zdrave masti koja je važna za razvoj mozga bebe.

Drugo, proteini su takođe ključni tokom dojenja, posebno za oporavak nakon porođaja.

hrana
hrana
Foto: Profimedia

Birajte raznovrsne izvore proteina kao što su plodovi mora, meso peradi, jaja, pasulj, grašak, sočivo, orašasti plodovi i sojina hrana. Meso organa, poput jetre, može biti posebno korisno zbog retinola, oblika vitamina A koji pomaže u metabolizmu gvožđa. Žumanci jaja su takođe odličan izvor holina.

Pored toga, treba uključiti i povrće i voće u ishranu tokom dojenja, jer su bogati antioksidansima i vlaknima. Vlakna su važna za redovno pražnjenje creva, ali se unos treba postepeno povećavati kako bi se izbegli nadutost, grčevi i gasovi.

Ceo zrno, kao što su bulgur, ječam, kinoja, ovas, smeđa riža i integralno pšenično brašno, takođe treba uključiti u ishranu tokom dojenja. Oni su bogati vlaknima, vitaminom B i mineralima, i bolji su za kontrolu nivoa šećera u krvi od hrane sa rafinisanim ugljenim hidratima.

žitarice
Foto: Profimedia

Kada je reč o unosu kalorija tokom dojenja, preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je da umereno aktivne žene dodaju 330 do 400 kalorija dnevno u odnosu na svoj pretrudnički unos kalorija. Važno je konsultovati se sa lekarom ili registrovanim dijetetičarom pre smanjenja unosa kalorišaju tokom dojenja. Premali unos hrane može uticati na količinu mleka koje proizvodite, stoga je važno voditi računa o adekvatnom unosu kalorija.

Kada je reč o dodacima ishrani, mnoge žene imaju koristi od uzimanja multivitamina ili određenih suplemenata nakon porođaja. Preporučeni suplementi uključuju vitamin B12, jod, cink, bakar, vitamin A, holin, DHA, folnu kiselinu i magnezijum. Međutim, pre uzimanja bilo kog dodatka, najbolje je konsultovati se sa lekarom ili registrovanim dijetetičarom kako biste utvrdili šta je najpotrebnije vašem telu.

Takođe, važno je pratiti znakove koji ukazuju da vaša beba može imati alergijsku reakciju na hranu koju ste konzumirali. Ukoliko primetite da beba često povraća nakon hranjenja, ima grčeve, bol u jednjaku, krv ili sluz u stolici, ekcem ili osip na koži, crvenilo oko usana ili ima teškoće sa dobijanjem na težini, trebali biste se obratiti pedijatru.

Važno je da se adekvatno hranite tokom dojenja kako biste obezbedili sve potrebne hranljive materije za sebe i svoju bebu. Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, uvek se konsultujte sa stručnjacima kako biste dobili pravilne smernice i preporuke.

Ishrana tokom dojenja ima veliki uticaj na zdravlje majke i bebe. Evo nekoliko dodatnih saveta koji mogu biti korisni:

  • Pijte dovoljno tečnosti, poput vode, kako biste ostali hidrirani. Dobro hidrirano telo pomaže u održavanju proizvodnje mleka.

  • Izbegavajte preteran unos kofeina. Iako je umerena količina kofeina obično sigurna tokom dojenja, prevelika količina može uzrokovati nemir i nesanicu kod bebe.

  • Smanjite unos alkohola ili ga potpuno izbegavajte. Alkohol se prenosi u majčino mleko i može negativno uticati na bebu. Ako konzumirate alkohol, sačekajte nekoliko sati pre nego što dojite.

  • Izbegavajte preterano začinjenu hranu ili namirnice koje mogu izazvati gasove (npr. luk, grašak, kupus) ako primetite da to uzrokuje nelagodnost kod vaše bebe.

  • Ako primetite da vaša beba ima alergijske reakcije na određenu hranu koju konzumirate, kao što su kožni osip, proliv ili povraćanje, obratite se pedijatru i razmotrite izbacivanje te namirnice iz svoje ishrane.

  • Važno je da se pravilno hranite i da održavate zdravu težinu. Drastične dijete ili izgladnjivanje mogu uticati na proizvodnju mleka i održavanje energije potrebne za brigu o detetu.

Ovi saveti su opšti smernice, ali je važno da se prilagodite individualnim potrebama i uslovima. Uvek se konsultujte sa lekarom, pedijatrom ili dijetetičarem za personalizovane preporuke i smernice u vezi sa ishranom tokom dojenja.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
25 Beograd