Otkriveno da li je zagrevanje rerne pre pečenja neophodno - Evo je li u pitanju bespotrebno trošenje struje
Ovo primenjuju skoro sve domaćice, a mi otkrivamo da li je ispravno.
Zagrevanje rerne mnogi praktikuju, naročito ukoliko planiraju da peku meso. Međutim, postavlja se pitanje da li je to dobra odluka ili nam bespotrebno troši struju.
Zanimljiv je podatak da je prethodno grejanje ključno za ravnomerno ispečeno jelo i ukusan obrok. Kada sirovu hranu stavite direktno u vrelu rernu, ona će se ispeći na pravoj temperaturi.
Stavljanje hrane u hladnu rernu može dovesti do neravnomernog kuvanja, neprivlačne teksture, nedostatka ukusa ili, još gore, nebezbednog obroka.
Kada sirovo meso previše dugo provede u temperaturnoj zoni između 5°C i 60°C, otvara se prostor za rast štetnih bakterija. Prethodno zagrevanje rerne skraćuje vreme provedeno u ovoj kritičnoj zoni i osigurava da se bezbedna unutrašnja temperatura brže dostigne.
Prilikom pečenja hleba, peciva ili kolača sa praškom za pecivo ili sodom bikarbonom, potrebna je određena temperatura da bi se pokrenule hemijske reakcije. Ako je rerna previše hladna, testo neće pravilno narasti. Rezultat je gusto i teško jelo bez prozračne strukture.
Srbija Danas/Krstarica/Prenela S.P.