Откривено да ли је загревање рерне пре печења неопходно - Ево је ли у питању беспотребно трошење струје
Ово примењују скоро све домаћице, а ми откривамо да ли је исправно.
Загревање рерне многи практикују, нарочито уколико планирају да пеку месо. Међутим, поставља се питање да ли је то добра одлука или нам беспотребно троши струју.
Занимљив је податак да је претходно грејање кључно за равномерно испечено јело и укусан оброк. Када сирову храну ставите директно у врелу рерну, она ће се испећи на правој температури.
Стављање хране у хладну рерну може довести до неравномерног кувања, непривлачне текстуре, недостатка укуса или, још горе, небезбедног оброка.
Када сирово месо превише дуго проведе у температурној зони између 5°Ц и 60°Ц, отвара се простор за раст штетних бактерија. Претходно загревање рерне скраћује време проведено у овој критичној зони и осигурава да се безбедна унутрашња температура брже достигне.
Приликом печења хлеба, пецива или колача са прашком за пециво или содом бикарбоном, потребна је одређена температура да би се покренуле хемијске реакције. Ако је рерна превише хладна, тесто неће правилно нарасти. Резултат је густо и тешко јело без прозрачне структуре.
Србија Данас/Крстарица/Пренела С.П.