Skip to main content
slavina

Pravi VIŠE ŠTETE nego što KORISTI! Domaćice, u ovim situacijama SIRĆE NE TREBA koristiti, može da ošteti površine

Foto: Profimedia
Na prvom mestu, ne dezinfikuje!

Korišćenje alkoholnog sirćeta u domaćinstvu radi čišćenja, postala je navika mnogih domaćica, koje ovo vide kao efikasno i jeftino sredstvo da se izbore za prljavštinom i naslagama kamenca. Međutim, koliko je efikasno. 

U ovim situacijama sigurno nije i treba ga izbegavati. 

Ne dezinfikuje

Ako želite dezinfikovati, odnosno s neke površine odstraniti sve bakterije, gljivice i ostale mikroorganizme, alkoholno sirće definitivno nije sredstvo kojim ćete postići željen cilj. Američka Agencija za zaštitu okoline (Environmental Protection Agency, EPA) ne navodi alkoholno sirće kao registrovanu smesu za dezinfekciju jer ne uništava 99,9 posto štetnih klica u pet do deset minuta. Premda alkoholno sriće može ubiti neke klice, nije dovoljno učinkovit da bi bi površina bila sigurna.

Niko NIŠTA NE ZNA o NJEMU - Mile iz "Otpisanih" NESTAO na VRHUNCU SLAVE, promenio prezime, gubi mu se trag, do ove vesti

Niko NIŠTA NE ZNA o NJEMU - Mile iz "Otpisanih" NESTAO na VRHUNCU SLAVE, promenio prezime, gubi mu se trag, do ove vesti

Evo ŠTA UNOSITE u ORGANIZAM kada pojedete instant SUPU iz KESICE - Žene, posebno obratite pažnju

Evo ŠTA UNOSITE u ORGANIZAM kada pojedete instant SUPU iz KESICE - Žene, posebno obratite pažnju

Ne koristi se za pranje voća i povrća

Za soda bikarbonu je potvrđeno da iz voća i povrća izvlači pesticide, ali namakanjem ovih namirnica u alkoholnom sirćetu nećete postići ništa osim što možete narušiti njihov prirodni ukus.

Oštećuje površine od kamena

Ako s keramičkih pločica i sanitarija uspešno skida kamenac, i to bez oštećenja, ne znači da ga dobro podnose ostali tvdri materijali. Sirće je kiselina i s vremenom može oštetiti ploče i predmete od prirodnog kamena, uključujući granit i mramor. Kisela svojstva sirćeta mogu izazvati promene u boji, mrlje ili oštetiti površinu kamena. Umesto alkoholnog sirćeta, koristite blage deterdžente i vodu za čišćenje mramora i kamena.

Oštećuje premaze na drvenim podovima

Razređeno sirće može se koristiti za čišćenje podova i ormara obloženih poliuretanom, ali oštećuje premaze na tvrdim drvenim podovima, kao što su lakovi ili voskovi. Kiseli sadržaj sirćeta može oštetiti površinu i izazvati izbleđivanje ili oštećenje sjaja.

Nehrđajući čelik nije toliko otporan

Da, ovaj je materijal otporan na rđu, ali očito nije imun na kiselinu koja se nalazi u alkoholnom sirćetu. Kontinuiranom upotrebom alkoholnog sirćeta na predmetima od nerđajućeg čelika nastaće mrlje te će se oštetiti sjaj na njihovoj površini. Na primer, sirće može prouzročiti udubljenja na oštricama noževa od nerđajućeg čelika, posebno ako ih pustite da odstoje duže vremena.

sirće
sirće
Foto: Profimedia
Elektronički uređaji u opasnosti

Ako vam je palo na pamet da alkoholnim sirćetom očistite elektroničke uređaje kao što su pametni telefoni, kompjutorski monitori i tastature, odustanite. Kisela svojstva sirćeta mogu oštetiti zaštitni sloj, odnosno premaz protiv odsjaja na zaslonima televizora, mobilnih telefona i monitora, ali i osetljive elektroničke komponente.

Mrlje na pegli? Još jedno "ne"!

Na pegli su se stvorile tamne mrlje, a neko vam je preporučio kako je najbolje blago zagrejanu peglu očistiti alkoholnim sirćetom. No sirće može oštetiti površinu kojom peglate, kao što može uništiti unutrašnje delove pegle.

Samo će vam otežati čišćenje nekih mrlja

Mrlje koje su organskoga porekla definitivno ne ulaze u kategoriju onih na kojima alkoholno sirće pokazuje svoju učinkovitost. Na primer, ako na tkanini imate mrlju od jajeta, doći će do zgrušavanja belančvina i mrlju će vam kasnije biti još teže očistiti.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
19 Beograd