ROK TRAJANJA OSTATAKA HRANE možete da produžite uz pomoć namirnice koju svi imate u kuhinji!
Koliko puta vam se ovo desilo, a još uvek niste našli trik kako da se rešite ovog "problema".
Ako želite da produžite svežinu ostataka hrane, rešenje verovatno već imate u kuhinji – to je sirće.
Dodavanjem male količine sirćeta u kuvana jela, sosove ili marinade možete usporiti razvoj bakterija i buđi koje dovode do bržeg kvarenja.
Pored običnog belog, odličan izbor je i jabukovo sirće, jer zahvaljujući kiselini snižava pH vrednost hrane i stvara okruženje u kojem mikroorganizmi teško opstaju.
Dovoljna je samo kašičica sirćeta za prelive i sosove, dok je za povrće potrebno još manje. Ako ga dodate u supu ili sos za testeninu pre nego što ih ohladite, produžićete im svežinu, a ukus neće biti narušen.
Kod kuvanih žitarica, poput pirinča, sirće ne samo da sprečava razvoj mikroba, već i poboljšava aromu.
Naravno, veoma je važno da ostatke uvek čuvate u dobro zatvorenoj posudi i držite u frižideru na temperaturi ispod 5 stepeni. Najbolje je da ih pojedete u roku od tri do četiri dana.