РОК ТРАЈАЊА ОСТАТАКА ХРАНЕ можете да продужите уз помоћ намирнице коју сви имате у кухињи!
Колико пута вам се ово десило, а још увек нисте нашли трик како да се решите овог "проблема".
Ако желите да продужите свежину остатака хране, решење вероватно већ имате у кухињи – то је сирће.
Додавањем мале количине сирћета у кувана јела, сосове или маринаде можете успорити развој бактерија и буђи које доводе до бржег кварења.
Поред обичног белог, одличан избор је и јабуково сирће, јер захваљујући киселини снижава пХ вредност хране и ствара окружење у којем микроорганизми тешко опстају.
Довољна је само кашичица сирћета за преливе и сосове, док је за поврће потребно још мање. Ако га додате у супу или сос за тестенину пре него што их охладите, продужићете им свежину, а укус неће бити нарушен.
Код куваних житарица, попут пиринча, сирће не само да спречава развој микроба, већ и побољшава арому.
Наравно, веома је важно да остатке увек чувате у добро затвореној посуди и држите у фрижидеру на температури испод 5 степени. Најбоље је да их поједете у року од три до четири дана.