Dekorativne KOŠNICE - kolač iz BAKINE SVESKE koji se NE PEČE: Starinski recept za najlepše sitne kolače koji se pripremaju za 15 minuta, a nestaju za tren
Jedan od najlepših starinskih kolača koji se i danas nalazi na svakoj prazničnoj trpezi — punjene košnice su pravi klasik koji se ne zaboravlja. Hrskava korica, pun kremasti fil i miris ruma čine ih poslasticom koja se topi u ustima, a sprema se bez pećnice!
Ako volite stare, domaće kolače koji vraćaju miris detinjstva i prazničnog okupljanja, onda su punjene košnice pravi izbor. Ovaj kolač se ne peče, jednostavan je za pripremu i izgleda kao da ste ga kupili u najlepšoj poslastičarnici.
Njihov dekorativni izgled i bogat ukus čine ih nezaobilaznim delom svake slavske, novogodišnje ili svečane trpeze. Testo je lagano i krckavo, fil mirisan i pun, a ono što najviše raduje - priprema traje svega 15 minuta.
Zato ne čudi što je recept za košnice jedan od najtraženijih starinskih recepata u Srbiji, rame uz rame sa vanilicama, orasnicama i padobrancima.
Sastojci:
300g mlevene plazme,
125g istopljenog margarina,
1dl soka od pomorandže,
2 kašike šećera u prahu,
50g čokolade za kuvanje,
1 kašika ulja,
Priprema:
U posudu staviti plazmu, margain, šećer i sok od pomorandže i mešati dok se ne dobije fina smesa koja se ne raspada. Gotovu smesu puniti u kalup za košnice. Košnicu staviti na tanjir i ponoviti postupak sve dok imate smese.
Gotove košnice staviti u frižider dok ne pripremite čokoladu. Čokoladu sa uljem otopiti na pari, zatim kašičicom stavljati na svaku košnicu. Preko čokolade možete posuti mlevenu plazmu, orahe, bademe, ili šarene mrvice.
Prijatno!