NAJBRŽI KOLAČ SA JABUKAMA I GRIZOM - Mere na čaše, gotov za pola sata, recept naših baka i majki koji uvek uspeva i miriše na detinjstvo
Ako tražite jednostavan, brz i starinski kolač koji uvek uspeva, ovaj recept sa jabukama i grizom je pravi izbor. Sve se meri čašama, priprema traje svega nekoliko minuta, a ukus vraća u kuhinje naših baka i majki. Sočan, mekan i mirisan – idealan je kada poželite da zasladite porodicu bez puno muke.
Kolači sa jabukama zauzimaju posebno mesto u svakoj kuhinji. To su oni mirisi i ukusi koji podsećaju na detinjstvo, na bakine rerne i popodnevna okupljanja uz kafu ili mleko. Ovaj recept za kolač sa jabukama i grizom je pravi primer jednostavnog starinskog deserta – bez komplikacija, sve se meri čašama, a rezultat je mekan i sočan kolač koji dugo ostaje svež. Zahvaljujući kombinaciji jabuka, griza i oraha, dobijate savršen balans između lagane teksture i bogatog ukusa.
Sastojci za kolač sa jabukama i grizom:
2 jaja
1 čaša šećera (2 dl)
1 čaša griza
1 čaša mlevenih oraha
1 čaša mleka
1/2 čaše ulja
2 srednje jabuke (očišćene, izrendane)
2 kašike brašna
1 prašak za pecivo
1/2 čaše seckanih oraha (možete dodati i suvo grožđe ili drugo suvo voće po ukusu)
5–6 kašika džema za premazivanje pečenog kolača
Priprema