Prženice su jedan od onih doručaka uz koje smo svi odrasli, a sada vam otkrivamo kako se one spremaju na mađarski način.
Oni dodaju jedan sastojak koji sve podigne na potpuno novi nivo i zbog kojeg prženice budu neverovatno ukusne.
Priprema:
Za ovakav doručak koristimo stariji hleb, topivi sir, mleko, brašno i jaja. U jednu posudu sipamo mleko, u drugoj dobro umutimo jaja, u treću stavimo brašno, a u četvrtu izrendani sir.
Kriške hleba samo kratko umačemo u mleko, odmah ih izvadimo i nežno ocedimo između dlanova. Na jednu krišku stavimo komad sira i preklopimo je drugom, tako da dobijemo mali sendvič.
Svaki sendvič prvo uvaljamo u brašno, zatim u jaje, pa ga stavimo u tanjir sa sirom i odozgo rasporedimo još malo rendanog sira. U tiganju dobro zagrejemo ulje i pržimo prženice sa obe strane dok ne dobiju lepu rumenu koricu. Gotove stavljamo na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Važno je da sve radimo jednu po jednu prženicu. Dakle, umočimo u mleko, preklopimo, uvaljamo, pospemo sirom i odmah spuštamo u vruće ulje.
Ako bismo pripremili sve odjednom pa tek onda pržili, hleb bi omekšao i upio previše ulja, a prženice bi se raspale. Zato ih spremamo postupno, da ostanu savršeno hrskave i sočne.