PUNJENE KROFNE IZ RERNE: Bez prženja, duplo manje kalorija - Pufnaste, mekane i neodoljivo slatke, gotove za tren
Zaboravite na masno prženje i višak kalorija – punjene krofne iz rerne su zdravija, brža i jednako ukusna verzija omiljenog deserta.
Ako volite krofne, ali vas odbija prženje u dubokom ulju i miris koji ostaje po kući, ovo je recept koji ćete obožavati! Pufnaste, mekane i vazdušaste krofne iz rerne pune se po želji kremom, džemom ili vanilom, a imaju duplo manje kalorija od klasičnih. Idealne su za doručak, desert ili kada želite da iznenadite porodicu i goste poslasticom koja izgleda i miriše kao iz najbolje pekare – a pravi se lako i bez mnogo muke.
Sastojci:
300 ml mleko
30 gr kvasca
100 ml ulja ili otopljenog putera
3 žumanca
2 vanil šećera
kora od jednog limuna
4-5 kašike šećer
1/4 kašičice soli
500-550 gr brašno
Za punjenje:
400gr džema ili neko slatko po vašem izboru
Za premazivanje:
Umućeni belanac sa 1 kašikom meda.
Priprema:
U činiju sipati toplo mleko, kvasac, žumance, ulje ili istopljeni puter, vanilin i običan šećer, so. Potom u smesu izrendajte koru od jednog limuna. Sve dobro izmešajte žicom i dodajte brašno, pa zamesite glatko testo.
Pospite podlogu brašnom, izvadite testo iz činije i umesite ga tako da bude mekano, ali da se ne lepi za sto. Vratite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite da nadođe. Potom ga istanjite, pa nekim kalupom ili čašom izdvajajte krugove i ređajte u pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Umutite belanac i dodjate u to jednu kašiku meda, pa premažite dobijenom smesom krofne. Tako neka odstoje oko 20 minuta.
Zatim čašicom napravite udubljenje u krofnama i u njega stavite slatko od višanja ili neki džem. Ivice krofne ponovo malo premažite. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i pecite krofne od 15 do 20 minuta.
Možete ih uvaljati u šećer u prahu i spremne su za posluživanje!