ПУЊЕНЕ КРОФНЕ ИЗ РЕРНЕ: Без пржења, дупло мање калорија - Пуфнасте, мекане и неодољиво слатке, готове за трен
Заборавите на масно пржење и вишак калорија – пуњене крофне из рерне су здравија, бржа и једнако укусна верзија омиљеног десерта.
Ако волите крофне, али вас одбија пржење у дубоком уљу и мирис који остаје по кући, ово је рецепт који ћете обожавати! Пуфнасте, мекане и ваздушасте крофне из рерне пуне се по жељи кремом, џемом или ванилом, а имају дупло мање калорија од класичних. Идеалне су за доручак, десерт или када желите да изненадите породицу и госте посластицом која изгледа и мирише као из најбоље пекаре – а прави се лако и без много муке.
Састојци:
300 мл млеко
30 гр квасца
100 мл уља или отопљеног путера
3 жуманца
2 ванил шећера
кора од једног лимуна
4-5 кашике шећер
1/4 кашичице соли
500-550 гр брашно
За пуњење:
400гр џема или неко слатко по вашем избору
За премазивање:
Умућени беланац са 1 кашиком меда.
Припрема:
У чинију сипати топло млеко, квасац, жуманце, уље или истопљени путер, ванилин и обичан шећер, со. Потом у смесу изрендајте кору од једног лимуна. Све добро измешајте жицом и додајте брашно, па замесите глатко тесто.
Поспите подлогу брашном, извадите тесто из чиније и умесите га тако да буде мекано, али да се не лепи за сто. Вратите га у посуду, прекријте крпом и оставите да надође. Потом га истањите, па неким калупом или чашом издвајајте кругове и ређајте у плех, који сте претходно обложили папиром за печење.
Умутите беланац и дођате у то једну кашику меда, па премажите добијеном смесом крофне. Тако нека одстоје око 20 минута.
Затим чашицом направите удубљење у крофнама и у њега ставите слатко од вишања или неки џем. Ивице крофне поново мало премажите. Укључите рерну да се загреје на 200 степени и пеците крофне од 15 до 20 минута.
Можете их уваљати у шећер у праху и спремне су за послуживање!