RUSKI RECEPT za LJUTENICU je neverovatno lak i NEMA TEORIJE DA VAM NE USPE: Pravi se ULTRA BRZO, traje celu zimu i vrhunskog je ukusa
Ruski recept za ljutenicu uključuje kombinaciju slatkih i ljutih paprika, belog luka, ulja i sirćeta
Pored ajvara, na repertoaru zimnice često je i ljutenica – rado je jedemo i uvek je dobro imati je na trpezi jer obrocima daje poseban šmek, posebno za ljubitelje pikantnog.
Za razliku od ajavara, ljutenica se daleko lakše i brže priprema, a mi vam donosimo provereni ruski recept. Kada je zimnica u pitanju, kažu da mu nema ravnog.
Ljutenica na ruski način
Potrebno je:
4 crvene slatke paprike
2 veće glavice belog luka
4 ljute crvene paprike
250 ml biljnog ulja
250 ml vode
kašičica soli
70 grama šećera
2 kašike jabukovog sirćeta (od 6 %)
Priprema:
Pleh obložite aluminisjkom folijom, a foliju potom premažite maslinovim ili suncokretovim uljem.
Slatku papriku očistite od semenki, isecite na trakice, a potom ih naređajte u pripremljen pleh obložen folijom pa ih i odozgo pokrijte folijom. Stavite u rernu da se peku na 200 do 220 stepeni oko pola sata.
Dve glavice belog luka podelite na čenove, a potom svaki očistite. Isecite ljute paprike na sitne komade, ali im nemojte sklanjati semenke.
Očišćene čenove i iseckanu ljutu papriku ubacite u blender i sameljite. Smesu dodajte u šerpu, uspite ulje, vodu, so i šećer, dobro promešajte i stavite na ringlu da vri. Ne zaboravite da smesu mešate dok se krčka.
Kada provri, dodajte sirće i ostavite da vri još minut, dva.
U međvremenu izvadite pečene paprike iz rerne, stavite ih u teglicu i zalijte smesom od ulja i ljutih paprika. Štapićem nežno rasporedite smesu tako da obloži sve paprike u tegli. Stavite poklopac, okrenute teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi.
Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.
Srbija Danas/Blic Žena, Stefana Pavlović/Prenela J.Š.