clear sky
21°C
17.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Zaboravite na NADIMANJE posle PASULJA: Zbog ovog trika nikad više nećete imati NADUTOST posle jela

09.12.2021. 12:24
Piše:
Srbija Danas
pasulj
pasulj / Izvor: Foto: Youtube printscreen/ Najbolji domaći recepti

Rešićete se ovog osećaja, jednom zauvek

Pasulj je omiljeno jelo mnogima, a može se pripremati na mnogo načina i svaki je poseban doživljaj za gurmanska nepca. Njegov učinak na zdravlje takođe je značajan.

Naime, pasulj ima vrlo malo masnoća i kalorija, bez obzira na vrstu. Osim toga, odličan su izvor belačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana koja snižavaju holesterol. Svi ga mogu konzumirati jer ne sadrži gluten

ŠOK PAPARACO! Marija Kulić se PREPOLOVILA, a ovo je razlog kako je izgubila PREKO 20 KILOGRAMA (FOTO)

ŠOK PAPARACO! Marija Kulić se PREPOLOVILA, a ovo je razlog kako je izgubila PREKO 20 KILOGRAMA (FOTO)

Danas je SVETI ALIMPIJE: Evo kako bi trebalo da je PROSLAVITE, ovaj OBIČAJ nikako ne smete da PREKRŠITE

Danas je SVETI ALIMPIJE: Evo kako bi trebalo da je PROSLAVITE, ovaj OBIČAJ nikako ne smete da PREKRŠITE

Ako vam je HLADNO, možda ste GLADNI: Dr Vojislav Perišić OTKRIVA šta bi trebalo da jedete tokom ZIME

Ako vam je HLADNO, možda ste GLADNI: Dr Vojislav Perišić OTKRIVA šta bi trebalo da jedete tokom ZIME

Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo od pasulja s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno snabdeva telo magnezijumom i gvožđem.

pasulj
pasulj / Izvor: Shutterstock

Energije vam nakon jela od pasulja neće nedostajati, a telu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Mnogi će zastati pre pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u telu. Ali, i za to postoji nekoliko trikova.

Mnogima je dobro poznato da će pasulj manje nadimati ukoliko pre kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova u telu.

Činjenica je i da slabo kuvani pasulj izaziva više gasova. Želite li to da sprečite, pasulj obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuvajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj.

pasulj
pasulj / Izvor: Shutterstock

Pranjem i namakanjem pasulj gubi šećere koji između ostaloga utiču na nadimanje, odnosno kasniju nadutost stomaka.

Naime, kada taj šećer dođe u debelo crevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neprijatan miris gasa koji će morati da napusti telo. Iskusni kuvari savetuju da je pasulj dobro kuvan tek nakon što tri puta provri.