clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BADNJEVKA - STARINSKA PITA KOJA SE PRAVI ZA BADNJE VEČE: Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept

06.01.2023. 13:31
Piše:
Srbija Danas/Stil.kurir
baklava
baklava / Izvor: Foto: Shutterstock

Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče

Večeras slavimo Badnje veče a za taj svečani događaj domaćice spremaju svečanu večeru koja obavezno treba da sadži i baklavu.

VEČERAS JE PUN MESEC , A EVO ŠTA NAM DONOSI: Najviše će uticati na OVAJ ZNAK, vreme je da reši probleme sa PORODICOM

VEČERAS JE PUN MESEC , A EVO ŠTA NAM DONOSI: Najviše će uticati na OVAJ ZNAK, vreme je da reši probleme sa PORODICOM

TAJNA SAVRŠENO SPREMLJENE AROMATIČNE PASTRMKE ZA BADNJE VEČE: Zdrav obrok, sočniji od mesa! (RECEPT)

TAJNA SAVRŠENO SPREMLJENE AROMATIČNE PASTRMKE ZA BADNJE VEČE: Zdrav obrok, sočniji od mesa! (RECEPT)

Sastojci:

  • 500 gr. kora za pitu

Šerbet:

  • 500gr. šećera
  • 700ml. vode
  • Sok od jednog limuna
  • Kolutovi od 1/2 limuna

Fil:

  • 350gr. suvih šljiva
  • 200gr. suvih smokvi
  • 100gr. suvog grožđa
  • 250gr. mlevenih oraha

pita
pita / Izvor: Foto: Shutterstock

Priprema: Prvo spremite agdu tako što ćete u vodu sipati šećer i limun i ostaviti da proključa.

Fil spremite tako što ćete u šerbet staviti iseckane smokve, suve šljive i suvo grođže i pustiti sve da ključa oko 10ak minuta.

U šolju sipajte 100 ml kisele vode i 1 dcl ulja, ostavite to sa strane.

Voće procedite iz šerbeta i pustite da se prohladi.

Stavite jednu koricu, pa je poprskajte kiselom vodom, pa drugu koricu stavite i prelijte preko nje orahe. Zatim stavite treću koricu, poprskajte je sa kiselom vodom i preko nje prespite suvo voće. Umotajte i stavite u pleh. Tako radite dok ne potrošite sav materijal.

Isecite pitu pa premažite sa ostatkom kisele vode i ulja. Ubacite u zagrejanu rernu i ispecite. Vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Sačekajte da upije pa poslužite.