БАДЊЕВКА - СТАРИНСКА ПИТА КОЈА СЕ ПРАВИ ЗА БАДЊЕ ВЕЧЕ: Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт
Богата пита од сувог воћа и ораха назива се Бадњевка, која се традиционално спрема за Бадње вече
Вечерас славимо Бадње вече а за тај свечани догађај домаћице спремају свечану вечеру која обавезно треба да саџи и баклаву.
ВЕЧЕРАС ЈЕ ПУН МЕСЕЦ , А ЕВО ШТА НАМ ДОНОСИ: Највише ће утицати на ОВАЈ ЗНАК, време је да реши проблеме са ПОРОДИЦОМ
ТАЈНА САВРШЕНО СПРЕМЉЕНЕ АРОМАТИЧНЕ ПАСТРМКЕ ЗА БАДЊЕ ВЕЧЕ: Здрав оброк, сочнији од меса! (РЕЦЕПТ)
Састојци:
- 500 гр. кора за питу
Шербет:
- 500гр. шећера
- 700мл. воде
- Сок од једног лимуна
- Колутови од 1/2 лимуна
Фил:
- 350гр. сувих шљива
- 200гр. сувих смокви
- 100гр. сувог грожђа
- 250гр. млевених ораха
Припрема: Прво спремите агду тако што ћете у воду сипати шећер и лимун и оставити да прокључа.
Фил спремите тако што ћете у шербет ставити исецкане смокве, суве шљиве и суво грођже и пустити све да кључа око 10ак минута.
У шољу сипајте 100 мл киселе воде и 1 дцл уља, оставите то са стране.
Воће процедите из шербета и пустите да се прохлади.
Ставите једну корицу, па је попрскајте киселом водом, па другу корицу ставите и прелијте преко ње орахе. Затим ставите трећу корицу, попрскајте је са киселом водом и преко ње преспите суво воће. Умотајте и ставите у плех. Тако радите док не потрошите сав материјал.
Исеците питу па премажите са остатком киселе воде и уља. Убаците у загрејану рерну и испеците. Врелу питу прелијте хладним сирупом. Сачекајте да упије па послужите.