Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАДЊЕВКА - СТАРИНСКА ПИТА КОЈА СЕ ПРАВИ ЗА БАДЊЕ ВЕЧЕ: Пуна ораха и сувог воћа, најсочнији рецепт

06.01.2023. 13:31
Пише:
Србија Данас/Стил.курир
baklava
баклава / Извор: Фото: Shutterstock

Богата пита од сувог воћа и ораха назива се Бадњевка, која се традиционално спрема за Бадње вече

Вечерас славимо Бадње вече а за тај свечани догађај домаћице спремају свечану вечеру која обавезно треба да саџи и баклаву.

ВЕЧЕРАС ЈЕ ПУН МЕСЕЦ , А ЕВО ШТА НАМ ДОНОСИ: Највише ће утицати на ОВАЈ ЗНАК, време је да реши проблеме са ПОРОДИЦОМ

ВЕЧЕРАС ЈЕ ПУН МЕСЕЦ , А ЕВО ШТА НАМ ДОНОСИ: Највише ће утицати на ОВАЈ ЗНАК, време је да реши проблеме са ПОРОДИЦОМ

ТАЈНА САВРШЕНО СПРЕМЉЕНЕ АРОМАТИЧНЕ ПАСТРМКЕ ЗА БАДЊЕ ВЕЧЕ: Здрав оброк, сочнији од меса! (РЕЦЕПТ)

ТАЈНА САВРШЕНО СПРЕМЉЕНЕ АРОМАТИЧНЕ ПАСТРМКЕ ЗА БАДЊЕ ВЕЧЕ: Здрав оброк, сочнији од меса! (РЕЦЕПТ)

Састојци:

  • 500 гр. кора за питу

Шербет:

  • 500гр. шећера
  • 700мл. воде
  • Сок од једног лимуна
  • Колутови од 1/2 лимуна

Фил:

  • 350гр. сувих шљива
  • 200гр. сувих смокви
  • 100гр. сувог грожђа
  • 250гр. млевених ораха

pita
пита / Извор: Фото: Shutterstock

Припрема: Прво спремите агду тако што ћете у воду сипати шећер и лимун и оставити да прокључа.

Фил спремите тако што ћете у шербет ставити исецкане смокве, суве шљиве и суво грођже и пустити све да кључа око 10ак минута.

У шољу сипајте 100 мл киселе воде и 1 дцл уља, оставите то са стране.

Воће процедите из шербета и пустите да се прохлади.

Ставите једну корицу, па је попрскајте киселом водом, па другу корицу ставите и прелијте преко ње орахе. Затим ставите трећу корицу, попрскајте је са киселом водом и преко ње преспите суво воће. Умотајте и ставите у плех. Тако радите док не потрошите сав материјал.

Исеците питу па премажите са остатком киселе воде и уља. Убаците у загрејану рерну и испеците. Врелу питу прелијте хладним сирупом. Сачекајте да упије па послужите.