Bakin trik za najmekše PAMUK KIFLICE sa sirom: Testo koje uspeva i početnicima - tajni sastojak im daje NEVEROVATNU MEKOĆU
Ako volite domaće kiflice koje se tope u ustima, ovaj bakin recept je pravi dragulj! Testo je toliko mekano da podseća na pamuk, a posebna tajna krije se u jednom neočekivanom sastojku koji im daje savršenu teksturu i miris. Bez puno truda - rezultat je neodoljiv!
Miris svežih kiflica iz rerne podseća mnoge na detinjstvo, a upravo ovaj bakin recept za pamuk kiflice sa sirom vraća nas u ta vremena. Osim što je jednostavan i provereno uspešan, idealan je i za one koji tek ulaze u svet domaćeg testa. Kiflice su savršeno mekane i sledećeg dana, a mogu se puniti i drugim sastojcima - po vašem ukusu!
Potrebni sastojci:
- 500 g mekog brašna (tip 400)
- 1 kvasac (sveži ili 7 g suvog)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mleka
- 100 ml jogurta (tajni sastojak za mekoću!)
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 200 g sitnog sira za punjenje
- 1 žumance + malo mleka za premazivanje
- Susam ili kim po želji
Priprema:
Aktivirajte kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i ostavite da zapeni (oko 10 minuta).
U velikoj činiji pomešajte brašno, so, jaje, jogurt i ulje. Dodajte nadošli kvasac i zamesite mekano testo.
Pokrijte krpom i ostavite da naraste 45 minuta.
Testo podelite na 2 dela, razvucite u krug, secite trouglove i punite sirom.
Uvijajte kiflice od šireg ka užem kraju, redjajte na papir za pečenje.
Premažite žumancetom pomešanim s mlekom i pospite susamom ili kimom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta – dok ne porumene.
Savet plus:
Jogurt u testu je ključna stvar za “pamuk” efekat – kiflice ostaju sveže i sledećeg dana. Ako volite slatke varijante, izbacite so i sir, pa punite eurokremom ili džemom.