Evo kako da iskoristite zamrznute višnje: POSNA LENJA PITA kao savršena zamena za klasnični kolač od jabuka
Za razliku od klasične lenje pite od jabuka, koja je mekana i sočna, ova verzija sa višnjama ima blagu kiselost i savršen balans ukusa, a uz to ne sadrži mlečne proizvode ni jaja.
Lenja pita je tradicionalni kolač koji se najčešće pravi sa jabukama, ali ova posna verzija sa višnjama donosi osvežavajući i kiselast ukus, idealan je za sve ljubitelje voćnih poslastica.
Sastojci
Fil
- 600 g zamrznutih višanja
- 2 kesice vanil šećera
- 1 kašika šećera
- 50 ml vode
- 2 supene kašike gustina
- 3 supene kašike vode
Testo
- 250 ml gazirane mineralne vode
- 150 ml ulja
- 5,5 šolja brašna
- 1 šolja šećera
- 1 kašika gustina
- 2 kesica vanil šečera
- 1/2 kesica praška za pecivo
- Kora jednog limuna
- Sok od pola limuna
U šerpu sipajte višnje, vanil šečer i šećer, prelijte sa 50 ml vode i stavite da se kuva.
Zatim pomešajte gustin sa dve kašike vode, da se gustin rastopi. Potom ga sipajte u višnje, neprekidno mešajući na srednjoj temperaturi dok se smesa ne sjedini.
Pomešajte gaziranu vodu i ulje. Zatim dodajte brašno, šećer, gustin,vanil šečer, prašak za pecivo, izrendajte celu koru limuna i dodajte sok od limuna. Sve zajedno promešajte da se smesa sjedini, a potom premesite.
Testo podelite na dva dela, a zatim na podmazani pleh razvucite jednu polovinu testa po celoj dužini tepsije. Pecite u zagrejanu rernu na 200 C.
Na papiru za pečenje premesite drugu polovinu testa, a zatim ga razvijte u dužinu pleha.
Nakon 10 minuta, izvadite pleh iz rerne, prelijte smesom testo, a zatim preklopite drugim delom testa i viljuškom probodite gornju koru. Vratite u rernu na jos 15 minuta na 200 C i još 15 minuta na 180 C.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Mala Brza Kuhinja.