Recept za LAŽNU SARMU - Sastojci i ukus su isti, a postupak toliko jednostavan i brz da je se nikada nećete uželeti
Na ovaj način je možete često praviti, čak i kada nemate previše vremena za kuvanje.
Predstavljamo vam recept za lažnu sarmu. Ukus je isti kao kod prave, ali je postupak daleko lakši i brži. Nema gubljenja vremena, ovo je ručak koji se brzo sprema.
Evo šta je potrebno i kako se pravi.
Sastojci:
1 kg kiseli kupus
300 g praziluka
100 ml ulja
100 g hleba
500 g mleveno meso
100 g pirinča
1 jaje
2 kašike prezle-hlebne mrvice
Bešamel sos:
50 g putera
2 kašike brašna
3-4 belog luka
peršun, mirođija
700 ml mleka
Praziluk iseckajte sitno i jednu manju glavicu kiselog kupusa. Sve zajedno izdinstajte na ulju. Kada se kupup prohladi dodati mu zemičku koju ste natopili u mleko ili vodu, zatim pola kilograma mlevenog mesa, sto grama pirinča, jedno jaje i začine po ukusu.
Predlog su: suvi začin, soli, biber, začinsku crvenu papriku, beli luk, a vodite računa koliko soli stavljate jer je kiseli kupus slan.
Sjedinite sve sastojke, a zatim dodajte par kašika prezle i ponovo sve sjedinite. Ostavite 10 do 15 minuta da prezla nabubri, a za to vreme neka vam se greje rerna.
Kada se rerna zagreje uzmite smesu i od nje pravite lažne sarme, oblikujte ih rukama i stavljajte u kalup za pečenje. Kao prilog za lažnu sarmu možete služiti bešamel sos, a sastojci za njega su već navedeni.
Na puteru propržite začine i beli luk, zatim dodajte brašno i na kraju mleko.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepen 25 do 30 minuta.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.