Skip to main content
par

ISTRŽIVANJA POKAZALA - Intimnost kao TAJNO ORUŽJE ZA ZDRAVLJE: Kalorije, srce i zadovoljstvo u jednom!

Foto: Profimedia
Otkrijte kako jedan od najlepših aspekata ljudskog iskustva može doprineti ispunjenju života.

Bliskost, ta intenzivna i emotivna interakcija između partnera, donosi više od zadovoljstva i povezanosti. Istraživanja otkrivaju da bliskost ima moćno dejstvo na naše zdravlje i dobrobit. Iako nije ekvivalentna fizičkoj aktivnosti, redovna intimnost može imati pozitivan uticaj na srce, smanjenje stresa i poboljšanje sna. ote.

Ako i ne budete zadovoljni potrošnjom kalorija, redovna fizička aktivnost utiče na dobro zdravlje srca, smanjenje stresa i bolji san. Kada razmišljate o pojačanju telesne aktivnosti, verovatno prvo pomislite na sportske aktivnosti poput trčanja, podizanja tegova ili plivanja.

Ali šta je sa intimnošću?

strast, seks
Foto: Profimedia
POTPUNA KATASTROFA! Isplivali detalji UPOZNAVANJA kraljice Elizabete i Megan Markl, ovo je mislila o njoj

POTPUNA KATASTROFA! Isplivali detalji UPOZNAVANJA kraljice Elizabete i Megan Markl, ovo je mislila o njoj

Ovo može UNIŠTITI BATERIJU! Navika koju mnogi praktikuju prilikom PUNJENJA, veoma je štetna za telefon

Ovo može UNIŠTITI BATERIJU! Navika koju mnogi praktikuju prilikom PUNJENJA, veoma je štetna za telefon

Postoji nekoliko razloga zbog kojih vredi uložiti u bliskost sa partnerom, ali ako mislite da je to značajan oblik vežbanja, bićete razočarani. Potrošnja kalorija tokom bliskosti zapravo nije toliko visoka kao što mnogi misle.

Šta kažu istraživanja?

Nekoliko studija objavljenih u poslednjih nekoliko godina razmatralo je bliskost i potrošnju kalorija. Jedna od njih, sa Univerziteta u Quebecu u Montrealu, proučavala je 21 heteroseksualni par u ranim dvadesetim godinama. Koristeći uređaj za praćenje aktivnosti, istraživači su pratili potrošnju energije tokom vežbanja i bliskih aktivnosti.

Nakon bliskosti, procenjena je i subjektivna potrošnja energije, kao i percepcija napora, umora i zadovoljstva. Svi učesnici su zatim završili 30-minutnu sesiju vežbanja izdržljivosti na traci za trčanje umjerenim intenzitetom kako bi se uporedila potrošnja kalorija.

Rezultati su pokazali da su muškarci u proseku sagoreli 101 kaloriju (4,2 kalorije u minuti) tokom 24-minutne sesije. Žene su sagorele 69 kalorija (3,1 kalorija u minuti). Tokom 30-minutne sesije na traci za trčanje umjerenog intenziteta, muškarci su sagoreli 276 kalorija, a žene 213 kalorija.

Takođe je primećeno da je subjektivna percepcija potrošnje energije tokom bliskosti bila slična kod muškaraca i žena u poređenju sa izmerenom potrošnjom energije.Ovi rezultati pokazuju da bliskost ne sagoreva toliko kalorija kao vežbanje umjerenog intenziteta, ali broj sagorenih kalorija ipak je značajan.

Druga studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine ukazuje da je tokom sesije stimulacije i vrhunca nivo potrošnje bio sličan onom koji se postiže hodanjem umjerenim tempom. Prema studiji, prosečan čin bliskosti traje samo oko šest minuta. To znači da bi muškarac u ranim ili srednjim dvadesetim godinama mogao sagoreti otprilike 21 kaloriju tokom bliskog odnosa.

Kako sagoreti više kalorija tokom bliskosti?

seks
seks
Foto: Profimedia

S obzirom na istraživanja, "prosečna" bliskost očigledno neće značajno uticati na vašu potrošnju kalorija. Ali šta možete učiniti da povećate koristi od svog bliskog života?

Ako želite sagoreti više kalorija, produžite trajanje vaše bliskosti. Pobrinite se da bude toplo. Što je toplije, više ćete se znojiti i sagoreti više kalorija. Eksperimentišite i isprobajte različite položaje. Istražite aplikacije koje služe kao vrsta kalkulatora. Možete uneti svoj i partnerov pol i težinu, zajedno sa položajima koje zauzimate, i dobićete rezultat potrošenih kalorija.

Osim potrošnje kalorija, bliskost ima i mnoge druge prednosti koje poboljšavaju vaše zdravlje:

Zdravo srce

Prema studiji objavljenoj u American Journal of Cardiology, osobe koje praktikuju redovnu bliskost barem dva puta nedeljno imaju manju verovatnoću da će razviti srčane bolesti u poređenju sa osobama koje imaju bliskost samo jednom mesečno.

Smanjenje stresa i bolji san

Nakon vrhunca oslobađaju se hormoni koji se nazivaju oksitocin i prolaktin. Ovi hormoni su snažno povezani sa osećajem zadovoljstva, opuštanja i pospanosti.

Jačanje mišića karlice

Mišići karlice podržavaju bešiku, creva i matericu. Kada se kontrahuju, ovi organi se podižu, a otvori vagine, anusa i uretre se sužavaju. Jačanje ovih mišića pomaže u kontroli telesnih funkcija poput mokrenja. Takođe može povećati sposobnost postizanja prijatnih osećaja tokom bliskosti.

Važno je razumeti da bliskost donosi mnoge druge prednosti, kao što su emocionalna povezanost, zadovoljstvo i jačanje mišića karlice. Ako želite da povećate koristi od bliskosti, možete produžiti trajanje intimnosti, eksperimentisati sa različitim položajima i koristiti aplikacije koje vam mogu pomoći da pratite potrošene kalorije. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd