Može biti puna INSEKATA i prljavštine! Evo kako da pravilno i temeljno očistite zelenu salatu pre konzumacije - budite pažljivi
Njeni listovi, često nepravilne površine i preklopljeni jedni preko drugih, mogu da zadrže ostatke zemlje, peska, pa čak i sitne insekte. Upravo zato pravilno i temeljno pranje salate pre konzumacije nije samo preporuka, već neophodnost – bez obzira na to da li se kupuje upakovana ili u rinfuzi.
Zelena salata je više od običnog priloga uz obrok – ona je lagana, osvežavajuća i izuzetno korisna za zdravlje. Bogata je vitaminima i mineralima koji igraju ključnu ulogu u održavanju vitalnih funkcija organizma. Među njima se izdvajaju vitamini A, C, B1, B2 i B6, zatim minerali poput gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra, magnezijuma i fosfora.
Zahvaljujući ovim sastojcima, zelena salata pozitivno utiče na imunitet, funkciju nervnog sistema, razmenu materija i opšte stanje organizma.
Zbog svoje niske energetske vrednosti – svega 14 kalorija na 100 grama – idealan je izbor za sve koji žele da regulišu telesnu masu ili jednostavno uživaju u laganom obroku. Pripada porodici jednogodišnjih zeljastih biljaka i spada među najstarije povrtarske kulture, a njeno gajenje beleži se još u doba pre nove ere na prostoru današnjeg Mediterana.
Međutim, uprkos brojnim prednostima, zelena salata zahteva posebnu pažnju tokom pripreme. Njeni listovi, često nepravilne površine i preklopljeni jedni preko drugih, mogu da zadrže ostatke zemlje, peska, pa čak i sitne insekte. Upravo zato pravilno i temeljno pranje salate pre konzumacije nije samo preporuka, već neophodnost – bez obzira na to da li se kupuje upakovana ili u rinfuzi.
Kako pravilno oprati zelenu salatu?
Mnogi greše misleći da je dovoljno salatu isprati pod mlazom vode. Istina je da se tako uklanja samo deo nečistoća, dok nevidljive bakterije, kao i sitne čestice zemlje i tragovi pesticida, mogu ostati na površini listova. Prema savetu nutricionista i lekara, najpre je važno ukloniti spoljne, oštećene i požutele listove, kao i odseći koren, gde se često zadržavaju nečistoće.
Zatim je potrebno napuniti sudoperu (koja mora biti besprekorno čista) ili veliku posudu hladnom vodom i u nju potopiti odvojene listove zelene salate. Potapanje bi trebalo da traje najmanje 10 minuta, jer će za to vreme pesak, zemlja i potencijalni insekti pasti na dno posude. Nakon toga, listove treba pažljivo izvaditi, vodeći računa da se talog ne uzburka, a potom ih nežno otresti kako bi se uklonio višak vode.
Uprkos mnogim savetima sa interneta, ne preporučuje se dodavanje sredstava kao što su sirće, limunov sok, limuntus ili soda bikarbona u vodu za pranje salate. Čista hladna voda je sasvim dovoljna da ukloni fizičke nečistoće, a antibakterijska svojstva pomenutih dodataka nisu dovoljna da zamene pravilan higijenski tretman.
Saveti za maksimalnu svežinu i nutritivnu vrednost
Zelenu salatu je najbolje pripremati neposredno pre serviranja. Tako se čuvaju njena hrskavost, svežina i najveći deo hranljivih i zaštitnih materija. Ukoliko je salata već oprana, ali se neće odmah koristiti, preporučuje se da se listovi pažljivo osuše i čuvaju u frižideru, umotani u kuhinjski papir i smešteni u plastičnu posudu s poklopcem.