Може бити пуна ИНСЕКАТА и прљавштине! Ево како да правилно и темељно очистите зелену салату пре конзумације - будите пажљиви
Њени листови, често неправилне површине и преклопљени једни преко других, могу да задрже остатке земље, песка, па чак и ситне инсекте. Управо зато правилно и темељно прање салате пре конзумације није само препорука, већ неопходност – без обзира на то да ли се купује упакована или у ринфузи.
Зелена салата је више од обичног прилога уз оброк – она је лагана, освежавајућа и изузетно корисна за здравље. Богата је витаминима и минералима који играју кључну улогу у одржавању виталних функција организма. Међу њима се издвајају витамини А, Ц, Б1, Б2 и Б6, затим минерали попут гвожђа, калцијума, цинка, бакра, магнезијума и фосфора.
Захваљујући овим састојцима, зелена салата позитивно утиче на имунитет, функцију нервног система, размену материја и опште стање организма.
Због своје ниске енергетске вредности – свега 14 калорија на 100 грама – идеалан је избор за све који желе да регулишу телесну масу или једноставно уживају у лаганом оброку. Припада породици једногодишњих зељастих биљака и спада међу најстарије повртарске културе, а њено гајење бележи се још у доба пре нове ере на простору данашњег Медитерана.
Међутим, упркос бројним предностима, зелена салата захтева посебну пажњу током припреме. Њени листови, често неправилне површине и преклопљени једни преко других, могу да задрже остатке земље, песка, па чак и ситне инсекте. Управо зато правилно и темељно прање салате пре конзумације није само препорука, већ неопходност – без обзира на то да ли се купује упакована или у ринфузи.
Како правилно опрати зелену салату?
Многи греше мислећи да је довољно салату испрати под млазом воде. Истина је да се тако уклања само део нечистоћа, док невидљиве бактерије, као и ситне честице земље и трагови пестицида, могу остати на површини листова. Према савету нутрициониста и лекара, најпре је важно уклонити спољне, оштећене и пожутеле листове, као и одсећи корен, где се често задржавају нечистоће.
Затим је потребно напунити судоперу (која мора бити беспрекорно чиста) или велику посуду хладном водом и у њу потопити одвојене листове зелене салате. Потапање би требало да траје најмање 10 минута, јер ће за то време песак, земља и потенцијални инсекти пасти на дно посуде. Након тога, листове треба пажљиво извадити, водећи рачуна да се талог не узбурка, а потом их нежно отрести како би се уклонио вишак воде.
Упркос многим саветима са интернета, не препоручује се додавање средстава као што су сирће, лимунов сок, лимунтус или сода бикарбона у воду за прање салате. Чиста хладна вода је сасвим довољна да уклони физичке нечистоће, а антибактеријска својства поменутих додатака нису довољна да замене правилан хигијенски третман.
Савети за максималну свежину и нутритивну вредност
Зелену салату је најбоље припремати непосредно пре сервирања. Тако се чувају њена хрскавост, свежина и највећи део хранљивих и заштитних материја. Уколико је салата већ опрана, али се неће одмах користити, препоручује се да се листови пажљиво осуше и чувају у фрижидеру, умотани у кухињски папир и смештени у пластичну посуду с поклопцем.