MUSAKA po originalnom receptu - Liči na domaću, ali sadrži jedan tajni sastojak koji će oduševiti sve
Ovako se sprema prava musaka.
Ljubitelj ste musake, ali nikada niste probali originalnu? Vreme je da se to promeni. Donosimo vam redak recept ovog grčkog jela.
Sastojci:
- ulje
- veća glavica crnog luka
- čen belog luka
- so
- 600 g junećeg mesa
- 200 g svinjskog mesa
- 500 ml soka od paradajza
- dva patlidžana
- 1 l mleka
- brašno
- 120 g maslaca
- deset krompira
- cimet
- kačkavalj
Priprema:
Isecite luk, dinstajte ga i dodajte malo soli. Zatim pridružite mleveno meso i paradajz sok, pa ostavite na tihoj vatri oko 45 minuta. Kada bude gotovo dodajte prstohvat cimeta, za bolji ukus.
Plavi patlidžan isecite na trake, pa stavite u vodu da ne pocrni. Za to vreme napravite pire krompir od pet krompira, a ostatak isecite na kolutove.
Patlidžan ispržite na ulju, tako da izgleda grilovano. Pripremite i bašamel sos. Došlo je vreme za ređanje.
Najpre ide isečen krompir, blago ga posolite, i sledi tanak sloj patlidžana. Ravnomerno rasporedite meso, pa nek ide pire krompir. Prekrijte bašamel sosom i izrendanim kačkavaljem.
Pecite na 200 stepeni oko 45 minuta. Prijatno!