clear sky
20°C
02.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NAUČNICI DOKAZALI: Crveno vino nije samo dobro za krvotok - pomaže i protiv ovih bolesti

27.02.2018. 11:55
Piše:
Srbija Danas/tportal.hr
vino
vino / Izvor: Profimedia

To ne znači da treba da preterujete u njegovom konzumiranju.

Crnom vinu do saada se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugeriše da sadrži tvari koje mogu da pomognu u borbi protiv bolesti zuba i bolesti desni

Ova dijeta je HIT, a traje samo JEDAN dan!

Naučnici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj duplji, prenosi BBC. Naravno, stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crveno vino mora piti u većim količinama.

VITILIGO - Pojava BELIČASTIH PEČATA bez pigmenta na koži!

Ranija istraživanja otkrivala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite telo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu da osnaže zdravlje delujući u saradnji sa "dobrim" bakterijama u probavi.

žena se kupa
žena se kupa / Izvor: Profimedia

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Journal of Agriculture and Food Chemistry" naučnici su proučavali da li polifenoli iz vina mogu da koriste zdravlju usne duplje.

Naučnici su upoređivali učinke dva polifenola iz crvenog vina u odnosu na semenke grožđa i ekstrakt crvenog vina na bakterije koje se zalepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni. Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilepe ali polifenoli su bili učinkovitiji.

Kuvana sangrija
Kuvana sangrija / Izvor: Profimedia

U kombinaciji sa "Streptococcusom dentisani" – za koji se veruje da je oralni probiotik koji stimuliše rast dobrih bakterija, polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To otkriće bi moglo da vodi u nove mogućnosti lečenja.

Naučnici priznaju da je ograničenost njihovog istraživanja to da je sprovedeno izvan ljudskog tela na ćelijama koje su stimulisale tkivo desni. Oni takođe napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj duplji mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom. Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crvenog vina, oštećuje zubnu gleđ.