Skip to main content
Salata od liganja

NEZAMENLJIIV: Ovo su namirnice koje sadrže dragoceni KALCIJUM, neophodan našem organizmu

Foto: Profimedia
Njegov nedostatak utiče na propadanje kostiju.

Kalcijum je neophodan je za izgradnju kostiju, kontrakcije mišića, prenošenje nervnih signala, lučenje hormona i enzima i zbog toga je važno da nivo ovog minerala u organizmu bude stabilan. Ukoliko ga ne unosimo u dovoljnim količinama, on se oslobađa iz kostiju, a ako takvo stanje potraje, kosti propadaju.

HIK… ŠTUCANJE zna da bude veoma DOSADNO, zaustavite ga što pre OVIM malim trikovima

Tkivo kosti je živo i menja se tokom života. U detinjstvu i adolescenciji kosti rastu, i gustina im se povećava do tridesete godine. Kasnije, kosti se polako razgrađuju, ali što su jače bile u mladosti, to će kasnije taj proces početi u starosti.

LOŠE UTIČU NA VAŠE ZDRAVLJE: Ako imate u društvu OVAKVU osobu, promenite to!

Zbog toga je jako važno unositi dovoljno vitamina D i kalcijuma tokom detinjstva i adolescencije. Gustina kostiju povećava se i bavljenjem fizičkim aktivnostima u kojima kosti i mišići rade "protiv" gravitacije, kao što su hodanje, trčanje, aerobik… dok aktivnosti kao što su plivanje ili vožnja bicikla ne utiču na gustinu koštane mase.

f

Bademi
Foto: Profimedia

Dobri izvori kalcijuma su mleko, sir, jogurt i drugi mlečni proizvodi, ali ako iz bilo kog razloga izbegavate ove namirnice, evo dobrih izvora kalcijuma koji nisu mlečnog porekla:

Bademi

Ovi orašasti plodovi su odličan izvor kalcijuma, 100 grama badema ima čak 264 miligrama kalcijuma.

LEKAR VAM NIJE POTREBAN: Ovo su prirodni antibiotici za jačanje imuniteta!

Pomorandže

Samo jedna pomorandža u toku dana obezbediće vam oko 70 miligrama kalcijuma, a dobićete i "injekciju" vitamina C u istom paketu.

smokve
smokve
Foto: Profimedia

Smokve

Smokve su bogate antioksidantima i vlaknima, a samo pet suvih smokvi vam obezbeđuje čitavih 135 miligrama kalcijuma. Ali, ako vodite računa o unosu šećera… prikočite sa smokvama. Pune su šećera.

NA NJEMU SE SVE VIDI: Promena boje JEZIKA otkriva da li ste ZDRAVI ili ne

Sardine

Ne samo da su pune omega-3 masnih kiselina, već su i odličan izvor kalcijuma. Jedna konzerva sardina ima oko 350 miligrama kalcijuma, a "u paketu" dobijate i vitamine B12 i D.

salata sa maslinovim uljem
Foto: Profimedia

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće ima vrlo malo kalorija, nimalo masti i visok nivo vlakana i kalcijuma. Kelj je odličan prilog uz ručak ili večeru, a dobar izvor kalcijuma je i spanać. Ako ne volite kuvan, jedite ga svežeg u salati ili kao dodatak omletu za doručak.

Lazanski otkriva: Zašto je Rusija tako hladnokrvna i smirena po pitanju Sirije?

Brokoli

Ako postoji "superpovrće", onda bi to bio brokoli. Ne samo da sadrži esencijalne nutrijente, uključujuči i vitamine A-K i minerala kao što su magnezijum, cink i fosfor, već ima i jako, jako visok sadržaj kalcijuma koji telo lako apsorbuje.

Beli pasulj

Beli pasulj ne samo da je bogat proteinima, gvožđem i zdravim vlaknima, već je i odličan izvor kalcijuma. Samo 100 grama belog pasulja sadrži 15 miligrama ovog važnog minerala.


 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
-0 Beograd