Ova PAŠTETA JE ZDRAVA - Možete je jesti za doručak ili večeru, odlična je za decu, puna gvožđa, selena i vitamina C
Možete je servirati bez griže savesti, a ako ste majstor za pripremu domaćeg hleba, užitak će biti veći.
Predstavljamo vam recept za zdravu paštetu od pileće džigerice koja se smatra i najzdravijim delom pileta.
Evo kako se pravi i šta je potrebno od sastojaka.
Sastojci:
- 500 g pileće džigerice
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 1 čen belog luka
- 1 kašika pavlake
- maslac
- pileći bujon
- so, biber
Džigericu i povrće peći u zagrejanoj rerni 40 minuta na 200°C Izblendati sve sastojke uz dodatak, jedne kašike pavlake, malo bujona, kockice maslaca, soli i bibera po ukusu.
Kada se sve sjedini u mikseru, ostavi se pašteta u frižideru da se dobro prohladi pre konzumacije.
Uticaj pileće džigerice na zdravlje
U pilećoj džigerici nalaze se razni korisni mikronutrijenti, kao što su:
- Vitamin B12
- Vitamina A
- Folati
- Vitamin B2
Osim navedenih, pileća džigerica sadrži i sledeće vitamine:
- Vitamin B1
- Vitamin B3
- Vitamin B5
- Vitamin B6
- C vitamin
Komplex vitamina B gore naveden ne treba da te iznenadi, jer su vitamini B kompleksa često prisutni u proizvodima životinjskog porekla. Interesantno je da se u 100 g pileće džigerice nalazi dovoljno vitamina C da zadovolji čak 47% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
To je velika prednost pileće džigerice u odnosu na meso koje redovnije jedeš, a koje ne sadrži vitamin C. Osim vitamina C, u pilećoj džigerici mogu se pronaći još i:
- Selen
- Gvožđe
- Fosfor
- Cink
- Bakar
Dodatno, vitamin A u pilećoj džigerici prisutan je u formi koja se automatski apsorbuje u organizmu. Kao što je poznato, vitamin A veoma je važan za održavanje zdravlja očiju i podizanje imuniteta. Sa druge strane, visoka koncentracija selena u pilećoj džigerici pozitivno utiče na zdravlje štitne žlezde.