Ovo jelo je VIŠE OD PITE: Recept za hrskave slojeve testa i kremasti preliv uz sušeno meso savršen je izbor za brzi ručak
Recept za brzu pripremu ovog jela oduševiće prave ljubitelje domaćih pita.
Ako voliš tradicionalna jela sa jednostavnim sastojcima i bogatim ukusom, ova pita će te sigurno oduševiti! Hrskavi slojevi testa i kremasti preliv čine savršen spoj koji mami mirisima i ukusom domaće kuhinje.
Ovaj recept je brz i lak za pripremu, a rezultat je zlatno pečena pita natopljena sočnim prelivom od jogurta i pavlake. Savršena je za porodični ručak ili posebnu priliku.
Sastojci (Za tepsiju 26-28cm ):
- 250gr brašna
- 1 kašikica soli
- 150ml vode
Zamestite testo i ostavite da odmori
Za preliv:
- 150ml grčkog jogurta
- 1 kašika kisele pavlake
- 50-100ml pavlake za kuvanje
- Malo soli
Osim toga vam treba i oko 50gr otopljenog butera.
Priprema:
Uzmite pola kg brašna, malo soli (2-3 male kašike), i čašu i po vode i potom zamestite jufku sa mikserom. Ostavite jufku da bude malo suvlja (nemojte dodavati ulja), pa je podelite na tri dela. Uzmite jednu jufku i razvijte je uz pomoć oklagije. Nakon što razvučete testo, isecite koru na kvadrate. Nakon toga uzimite komad po komad testa i malo ga zgužvanog stavljate u tepsiju. Nakon što to uradite, naspite ulje preko pite i stavite je da se peče na 250 stepeni, oko 20 minuta.
Dok se pita peče pripremite preliv. Uzmite grčki jogurt , dodajte malo pavlake, i pošto smesa treba da bude malo ređa možete dodati i malo mleka. U tu smesu stavite dva čena belog luka i malo soli i ostavite da odstoji dok se pita ispeče. Nakon što se ispeče prelijte je sa prelivom koji ste prethdono pripremili, i onda sve vratite nekoliko minuta na šporet.
Ova pita se može savršeno uklopiti sa kiselom salatom i sušenim mesom, a ako želite još ovakvih recepata, možete pogledati Jutjub nalog "na Samirin način".