PETELJKE OD JAGODA su delotvorne - Pogledajte kako utiču na vaše zdravlje i više ih nikada nećete baciti
Da li ste znali koliko su peteljke zdrave?
Stručnjaci su otkrili da peteljke jagoda zapravo imaju veliku hranljivu vrednost za koju mnogi i ne znaju.
Hirurg i kreator TikTok sadržaja, dr Karan Rajan, objašnjava da gornji deo jagode, tj. njen lisnati deo, ima istu nutritivnu vrednost kao i sam plod.
„Lišće je bogato polifenolima, koji su antioksidansi, a sadrži skoro istu količinu vitamina C kao i bobica“, istakao je doktor.
Osim toga, gornji deo jagode sadrži i druge korisne hranljive materije poput magnezijuma, kao i dodatnu dozu vlakana.
Peteljke jagoda se mogu koristiti na različite kreativne načine. Bloger o hrani, poznat kao The Purposeful Pantry, predlaže niz recepata koji koriste gornje delove jagoda, uključujući sirupe, čajeve, pa čak i salse.
Dakle, sledeći put kada budete pripremali jagode, razmislite dva puta pre nego što bacite peteljke – mogli biste propustiti ukusan i hranljiv dodatak svom obroku.
Srbija Danas/Krstarica/Prenela S.P.