Najlepši i najmekši doručak spremite već sutra ujutru za 5 minuta: Vazudšasti i topli, a kuća će vam mirisati na detinjstvo
U svakom zalogaju osetićete bogatstvo ukusa bakine kuhinje na kojoj smo svi odrastali.
U vremenu kada moderna kuhinja osvaja svet neobičnim začinima i egzotičnim jelima, mnogi se rado vraćaju korenima i jednostavnim receptima koji bude najlepše uspomene iz detinjstva.
Jedan od takvih je i stari, provereni recept za domaće uštipke – zlatno-žute, mekane i mirisne zalogaje koje su naše bake pržile s lakoćom i ljubavlju.
Sastojci koji se uvek nađu u kuhinji
2 jaja
300 ml jogurta
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
oko 300 g brašna (po potrebi više ili manje)
ulje za prženje
Priprema
U većoj činiji umutiti jaja viljuškom, pa dodati jogurt i so.
Postepeno dodavati brašno pomešano s praškom za pecivo, dok se ne dobije gusta, ali glatka smesa – gušća nego za palačinke, ali ređa nego za hleb.
U dubokoj tiganju ili šerpi zagrejati ulje na srednjoj temperaturi. Kašikom vaditi smesu i spuštati u vrelo ulje.
Pržiti sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vaditi na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Saveti i serviranje
Uštipci su savršeni u svim varijantama – slani uz sir, kajmak ili pavlaku, ali i slatki uz džem, med ili šećer u prahu. Mogu biti doručak, užina ili večera, a neretko su bili i spas u „pet do dvanaest“ kad gosti nenajavljeno banu na vrata.
Miris svežih uštipaka, pomešan s toplinom doma, vraća nas u vreme kada se okupljalo oko stola, delila priča i smeh, a jednostavna jela stvarala najlepše porodične trenutke. I zato – umutite smesu, zagrejte ulje i neka kuhinjom zamiriše detinjstvo.