Sreda 21. feb 2024.
Lekar

Pijete lekove za holesterol? Ova hrana može da vam napravi VELIKI PROBLEM

Foto: Profimedia
Evo koje namirnice treba da izbegavate...

Terapija za povišen holesterol nema efekta ako se ne držite preporučenog dijetetskog režima ishrane. Nema te tablete koja preko noći može da izbriše nakupljenu masnoću.

Specijalisti interne medicine, često se suočavaju s pacijentima koji samouvereno izjavljuju „Pijem lekove za holesterol, mogu da jedem šta poželim“, iako u toj tvrdnji nema ni trunke istine.

RAZOČARAĆE VAS! Otkrivena ISTINA o soku od BRUSNICE!

Kada nivo holesterola dostigne zabrinjavajuće razmere, lekar će vam propisati odgovarajuće lekove, ali uz njih nećete dobiti dozvolu da jedete i pijete sve što vam duša poželi. Lekovi neće anulirati posledice loše ishrane, jer delotvorna terapija zahteva i promenu načina života.

AH TI DOSADNI KOMARCI! Sprečite OTOK i CRVENILO ovim PRIRODNIM sredstvima

apel za pomoć
Foto: Profimedia/ilustracija

Ovo su smernice kojih treba da se pridržavate.

NAJNEZDRAVIJA: Ovu namirnicu svakodnevno koristite, a štetnija je i od šećera i od masti!

HRANITE SE MEDITERANSKI

Mediteranska hrana, koja se zasniva na voću, povrću, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orasima, pasulju i ribi, dokazano smanjuje nivo masnoće u krvi, a i rizik od srčanih bolesti za čak 30 odsto.

IMA SAMO 3 SASTOJKA: Melem koji leči mnoge bolesti, jeftin je i lak za pripremu!

PAZITE NA SKRIVENI ŠEĆER

Svi znamo da kolači povećavaju nivo šećera u krvi, ali niko ne misli na šećer skriven u jogurtu, kiflama, gaziranim pićima... Prekomeran unos šećera utrostručuje rizik od niskog nivoa dobrog holesterola. Pravilo je jednostavno – manje šećera, viši HDL, niski trigliceridi.

SUPER BRZ TRIK: Saznajte za SEKUND da li unosite DOVOLJNU količinu TEČNOSTI

Grejfrut
Foto: Profimedia

IZBEGAVAJTE GREJPFRUT

Grejpfrut u kontaktu s lekovima za holesterol može da dovede do komplikacija, da statine unete lekovima pretvori u neprijatelje. A krivac su furanokumarini, komponente koje utiču na to kako vaše telo razlaže statine. Mogu povisiti nivo statina u krvotoku i uzrokovati potencijalnu toksikaciju. Ako ne koristite lekove, grejp je dobrodošao. Jedan dnevno za mesec dana snižava holesterol za čak 15,5 odsto.

Ovih 5 namirnica je sve što vam SADA TREBA: Čine ono o čemu svaka žena mašta

NE PRESKAČITE DORUČAK

Doručak je najvažniji obrok za vaše srce. Ako ga preskačete, možete povećati nivo holesterola, a rizik od srčanog udara za čak 27 odsto. Ali ne počinjite dan prženom slaninom ili kobasicama. Meso svedite na minimum, a jedno jaje dnevno prava je mera.

Nakon što saznate OVU bitnu stvar, više nećete držati jaja u vratima frižidera!

NE PRETERUJTE S VINOM

Nema potrebe da za večerom preskačete čašu vina. Alkohol u umerenim količinama može doprineti povećanju HDL, dobrog holesterola, a ako pijete više od jedne čaše, ugrožavate srce i jetru. Izbegavajte koktele, pogotovo ako imate povišene trigliceride.

vino
Foto: Profimedia

NE ODBACUJTE MASNOĆE

Masti imaju lošu reputaciju, ali ne sve. Trans-masti nisu dozvoljene, što znači da treba izbegavati gotova pakovanja kolača, kafu s krimerom, zamrznute pice... jer sadrže delimično hidrogenizovana ulja. I zasićene masti su u redu, ali umereno, a daleko najbolje su one u orasima, maslinovom ulju, avokadu, ribi jer poboljšavaju holesterol i snižavaju nivo triglicerida.

INSTAGRAM, FEJSBUK,TVITER... Ova društvena mreža NAJLOŠIJE utiče na vaše MENTALNO zdravlje

SLADITE SE ČOKOLADOM

Ustanovljeno je da tamna čokolada snižava nivo lošeg holesterola za 20 odsto, a za čak toliko povećava i nivo dobrog holesterola. To je verovatno zbog flavonoida, antioksidanata koji utiču na zdravlje srca. Birajte onu sa 70 odsto kakaoa ili više.

TRIHOMONIJAZA: Polna BOLEST o kojoj se malo priča, a nije RETKA

Čokolada
Foto: Profimedia

SIR? JEDITE GA SLOBODNO

Danski istraživači su šest nedelja redovno ispitanicima davali po 141 gram masnog sira. Iako su unosili više od uobičajene količine masti, njihov loš holestrol nije se pomerio. Dakle, dnevno ne jedite više od 100 do 150 grama masnog sira, a beli kravlji sir je svakako bolji izbor.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd