Skip to main content
Sojino ulje

NAJNEZDRAVIJA: Ovu namirnicu svakodnevno koristite, a štetnija je i od šećera i od masti!

Foto: Profimedia
Čest sastojak hrane.

Tačno je da se šećeri i masti smatraju se najnezdravijom hranom, ali naučnici upozoravaju da ima nešto što je nezdravije od obe namirnice, a to je sojino ulje.

Razmislite pre nego što odete na dijetu zbog naduvenog stomaka, možda je to simptom OPASNE bolesti (FOTO)

Ovo je jedno od najčešće korišćenih biljnih ulja, a i polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu, čini upravo sojino ulje. Iako tu vrstu ulja ne morate imati u tečnom stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i sličnim pakovanjima.

Zategni zadnjicu kao DŽEJ LO! Trener otkriva kako da imaš ZGODNO telo kao popularna pevačica! (VIDEO)

Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu "PLOS One" ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuvanja mogao da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

f

Soja
Foto: Profimedia

U sklopu istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, naučnici Univerziteta u Kaliforniji sproveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 odsto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca.

Novi hit u Holivudu - ALKALNA DIJETA! Reguliši ishranu na ovaj način i budi VITKA kao Viktorija Bekam

Jedna grupa dobijala je zasićene masti većinom iz kokosovog ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojinog ulja, kojem je dodato kokosovo ulje. Druga grupa sadržala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosečan Amerikanac.

Da li biste koristile INJEKCIJE ZA BRADAVICE? Znate li čemu služe?

U sklopu dodatna dva radna plana naučnici su miševima dali dve verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu.

Hrana sve četiri dijete sadržala je isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procene stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.

Sojino ulje
Sojino ulje
Foto: Profimedia

Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini i da će razviti najjaču otpornost na insulin, ali rezultati su ih iznenadili.

Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, devet odsto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 odsto više od onih koji su jeli masti iz kokosovog ulja.

IMA SAMO 3 SASTOJKA: Melem koji leči mnoge bolesti, jeftin je i lak za pripremu!

Kod miševa koji su konzumirali sojino ulje primećene su masnija jetra i veća rezistencija na insulin. Rukovodilac studije Punamdžot Deol priznao je da su njega i kolege rezultati iznenadili, "obzirom na svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji gojaznosti".

Ovih 5 namirnica je sve što vam SADA TREBA: Čine ono o čemu svaka žena mašta

Australijska nutricionitkinja Lindi Koen za časopis „Femail“ je rekla da polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cene, koristi u puno prerađene i pakovane hrane.

SUPER BRZ TRIK: Saznajte za SEKUND da li unosite DOVOLJNU količinu TEČNOSTI

Kad na proizvodu piše oznaka "biljna ulja", to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta. Koen dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao gena kod miševa, što znači da se studija može primeniti i na nas.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Snow
0 Beograd