Pita BOLJA OD BUREKA - Testo se mesi lako, bez kvasca i narastanja, ne može jednostavnije i ukusnije
Umesto kupovnih kora probajte da napravite testo sami i nećete se pokajati, nije teško.
Danas vam predstavljamo recept za pitu sa prazilukom, kromprirom i šampinjonima. Idealna je za doručak ili večeru.
Evo šta je potrebno i kako se sprema.
Sastojci:
Testo:
- 400 gr brašna T- 400 glatko
- 1 kašičica soli
- voda po potrebi oko 200 do 250 ml
testo preliti sa 100 ml ulja i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Fil:
- 400 g praziluka
- 400 g šampinjona
- 3 krompira srednje veličine - 300 g
- ulje za prženje, so, biber
Priprema
U tiganj sipajte ulje i stavite 400 grama praziluka, zatim dodajte iseckanih 400 grama šampinjona. Na krupnijoj strani rendeta izrendajte tri kromira srednje veličine. Dodajte na tiganj i nastavite dinstanje. Pri kraju dinstanja dodajte so i biber i dobro promešajte da se sjedine sastojci.
Od 400 grama brašna u koju smo ubacili kašičicu soli dodajte vodu sobne temperature i mesite beskvasno testo, mora biti glatko i srednje čvrsine.
Zamešeno testo dobro izradite da nema grudvice. Podelite ga zatim na četiri dela, oblikujte manje jufke.
Uzmite jednu posudu stavine u nju ulje. Uronite ove jufkice u ulje i pokrijete nekom foliom i ostavite da odstoje 30 minuta.
Nakon pola sata, razvucite koru koliko je moguće, samo da kora bude što tanja. Stavite preko ulje, zatim koru sklopite i ovako sklopljenu još malo istanjite.
Uzmite tepsiju i prebacite u nju ovako pripremljenu koru. Sa sledećom korom uradite isto.
Koru koju ste prvo pripremili stavite u središnji deo druge kore kada je rastanjite i nafilujte je obilno sa filom od praziluka, luka i šampinjona. Krajeve druge kore preklopite preko prve i fila.
Zatim rasklagijajte treću i premažite je uljem, a prvu i drugu koru koje ste nafilovali ubacite u unutrašnjost treće i nafilujte, a krajeve preklopite ka unutrašnjosti.
Isto uradite sa četvrtom korom i stavite pitu da se peče.
Pripremljenu pitu peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, 25 do 30 minuta.
Detaljnije na videu Kuhinja Valentina Mešković gde možete pronaći još mnogo zanimljivih recepata.