Пита БОЉА ОД БУРЕКА - Тесто се меси лако, без квасца и нарастања, не може једноставније и укусније
Уместо куповних кора пробајте да направите тесто сами и нећете се покајати, није тешко.
Данас вам представљамо рецепт за питу са празилуком, кромприром и шампињонима. Идеална је за доручак или вечеру.
Ево шта је потребно и како се спрема.
Састојци:
Тесто:
- 400 гр брашна Т- 400 глатко
- 1 кашичица соли
- вода по потреби око 200 до 250 мл
тесто прелити са 100 мл уља и оставити да одстоји 30 минута.
Фил:
- 400 г празилука
- 400 г шампињона
- 3 кромпира средње величине - 300 г
- уље за пржење, со, бибер
Припрема
У тигањ сипајте уље и ставите 400 грама празилука, затим додајте исецканих 400 грама шампињона. На крупнијој страни рендета изрендајте три кромира средње величине. Додајте на тигањ и наставите динстање. При крају динстања додајте со и бибер и добро промешајте да се сједине састојци.
Од 400 грама брашна у коју смо убацили кашичицу соли додајте воду собне температуре и месите бесквасно тесто, мора бити глатко и средње чврсине.
Замешено тесто добро израдите да нема грудвице. Поделите га затим на четири дела, обликујте мање јуфке.
Узмите једну посуду ставине у њу уље. Уроните ове јуфкице у уље и покријете неком фолиом и оставите да одстоје 30 минута.
Након пола сата, развуците кору колико је могуће, само да кора буде што тања. Ставите преко уље, затим кору склопите и овако склопљену још мало истањите.
Узмите тепсију и пребаците у њу овако припремљену кору. Са следећом кором урадите исто.
Кору коју сте прво припремили ставите у средишњи део друге коре када је растањите и нафилујте је обилно са филом од празилука, лука и шампињона. Крајеве друге коре преклопите преко прве и фила.
Затим расклагијајте трећу и премажите је уљем, а прву и другу кору које сте нафиловали убаците у унутрашњост треће и нафилујте, а крајеве преклопите ка унутрашњости.
Исто урадите са четвртом кором и ставите питу да се пече.
Припремљену питу пећи у загрејаној рерни на 220 степени, 25 до 30 минута.
Детаљније на видеу Кухиња Валентина Мешковић где можете пронаћи још много занимљивих рецепата.