Posna SARMA sa mlevenim ORASIMA - Ukus je bolji nego što očekujete, a priprema nije zahtevna
Iako se najčešće priprema u bogatoj varijanti sa mesom, posna sarma ima posebnu draž i savršen je izbor za sve koji poste ili jednostavno žele da uživaju u laganijem obroku bez mesa.
Sarma je jedno od najomiljenijih jela balkanske kuhinje, sinonim za porodična okupljanja i praznične trpeze.
U daljem tekstu otkrivamo tajne pripreme savršene posne sarme, savete za odabir najboljih sastojaka i trikove koji će vaše jelo učiniti neodoljivim.
Sastojci
- 1 glavica kiselog kupusa ( 15- 20 listova)
- 200 g pirinča
- 130 g pahuljica (po želji)
- 2 glavice sitno seckane crnog luka
- 2 rendane šargarepe
- 200 g sitno seckanih pečuraka
- 100 g mlevenoh oraha
- 2-3 čena sitno seckanog belog luka
- 1 kašičica aleve paprike
- So i biber po ukusu
- 1 kašika vegete
- 50 ml ulja
- 2 lovorova lista
- 500 ml paradajz soka
- 500 ml vode
U tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte šargarepu, pečurke i beli luk, pa pržite dok povrće ne pusti vodu i omekša. Dodajte pirinač i kratko propržite. Zatim, umešajte alevu papriku, orahe, so, biber i biljni začin. Sklonite s vatre i ostavite da se fil malo prohladi.
Skinite listove kiselog kupusa i po potrebi uklonite debele žilice. Na svaki list stavite 1-2 kašike fila, pa uvijte sarme.
Na dno duboke šerpe stavite nekoliko listova kupusa da sarme ne zagore. Poređajte sarme jednu do druge, u slojevima. Između slojeva možete dodati lovorov list.
Pomešajte paradajz sok i vodu, pa prelijte sarme tako da budu potpuno potopljenje. Ako je potrebno, dodajte još vode. Na vrh tanjir ili poklopac, koji će pritiskati sarme kako se ne bi odmotale tokom kuvanja.
Stavite šerpu na srednju vatru dok ne provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 2-3 sata. Povremeno proverite nivo tečnosti i dolijte vode po potrebi.
Posnu sarmu poslužite toplu uz dodatak vrućeg hleba ili posnog pire krompira.
Detaljnije o načinu pripreme možete pogledati na videu Moja mala kuhinja.