Посна САРМА са млевеним ОРАСИМА - Укус је бољи него што очекујете, а припрема није захтевна
Иако се најчешће припрема у богатој варијанти са месом, посна сарма има посебну драж и савршен је избор за све који посте или једноставно желе да уживају у лаганијем оброку без меса.
Сарма је једно од најомиљенијих јела балканске кухиње, синоним за породична окупљања и празничне трпезе.
У даљем тексту откривамо тајне припреме савршене посне сарме, савете за одабир најбољих састојака и трикове који ће ваше јело учинити неодољивим.
Састојци
- 1 главица киселог купуса ( 15- 20 листова)
- 200 г пиринча
- 130 г пахуљица (по жељи)
- 2 главице ситно сецкане црног лука
- 2 рендане шаргарепе
- 200 г ситно сецканих печурака
- 100 г млевенох ораха
- 2-3 чена ситно сецканог белог лука
- 1 кашичица алеве паприке
- Со и бибер по укусу
- 1 кашика вегете
- 50 мл уља
- 2 ловорова листа
- 500 мл парадајз сока
- 500 мл воде
У тигању загрејте уље и пропржите црни лук док не омекша. Додајте шаргарепу, печурке и бели лук, па пржите док поврће не пусти воду и омекша. Додајте пиринач и кратко пропржите. Затим, умешајте алеву паприку, орахе, со, бибер и биљни зачин. Склоните с ватре и оставите да се фил мало прохлади.
Скините листове киселог купуса и по потреби уклоните дебеле жилице. На сваки лист ставите 1-2 кашике фила, па увијте сарме.
На дно дубоке шерпе ставите неколико листова купуса да сарме не загоре. Поређајте сарме једну до друге, у слојевима. Између слојева можете додати ловоров лист.
Помешајте парадајз сок и воду, па прелијте сарме тако да буду потпуно потопљење. Ако је потребно, додајте још воде. На врх тањир или поклопац, који ће притискати сарме како се не би одмотале током кувања.
Ставите шерпу на средњу ватру док не проври, а затим смањите температуру и кувајте на лаганој ватри око 2-3 сата. Повремено проверите ниво течности и долијте воде по потреби.
Посну сарму послужите топлу уз додатак врућег хлеба или посног пире кромпира.
Детаљније о начину припреме можете погледати на видеу Моја мала кухиња.