POSNI šerbet kolač koji osvaja na prvi zalogaj: Jeftin, sočan i preukusan, a sve SASTOJKE VEĆ IMATE kod kuće
Ovaj tradicionalni desert oduvek je bio omiljen na trpezama, a posebno je popularan u vreme posta i praznika.
Ako tražite savršen posni kolač koji se topi u ustima i pritom ne zahteva puno sastojaka, onda je posni šerbet kolač pravi izbor za vas. Osim što je jednostavan za pripremu, ovaj kolač je neverovatno sočan zahvaljujući bogatom prelivu od šerbeta, koji mu daje prepoznatljiv, autentičan ukus.
Sastojci
- 5 kašika šećera
- 250 ml vode
- 250 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 5 kašika oraha, badema, lešnika
- 4 kašike ulja
Za šerbet, otopite šećer na laganoj vatri, a potom ga prelijte sa vodom. Kada voda provri, ostavite da se ohladi.
U posudu pomešajte brašno, lešnik, sodu bikarbonu i sve sjedinite, a potom prelijte šerbetom pomešanog sa uljem. Zatim sve lepo sjedinite.
U obloženi pleh papirom za pečenje, nalijte smesu i pecite 25 minuta na 180 C.
Za kraj premažite džemom i pospite preko sitne lešnike ili šećer u prahu.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Radine poslastice.