Pune se SUVE PAPRIKE - Recept za POSNI MORAVSKI PASULJ, zapečen u rerni, kombinacija ukusa kojima je teško odoleti
Veoma hranljivo jelo prilagođeno danima posta, napravite ga i uživajte zajedno sa ukućanima.
Predstavljamo vam recept za zapečene, suve paprike punjene pasuljem.
Veoma hranljivo jelo prilagođeno danima posta, napravite ga i uživajte zajedno sa ukućanima.
Evo šta je potrebno od sastojaka i kako se pravi.
Sastojci:
- 800 g - 1kg pasulja
- 1 glavica belog luka
- 2 l vode
Tokom kuvanja lagano dolivajte vodu.
- 3 - 4 glavice crnog luka 400 - 500 g
- 1 kašika brašno,
- so,
- suvi začin,
- začinska crvena paprika,
- biber
- suva paprika
Pasulj ostavite preko noći da stoji u vodi. Ujutru prospite vodu i dobro ga operite, a zatim ga ukuvajte na niskoj temperaturi kako bi ostao čitav, ali kuvan.
Povremeno bez mešanja dolivajte hladnu vodu dok ga kuvate.
Papirke stavite u vodu i ostavite da proključa, a zatim ih skinite sa plotne i ostavite u vreloj vodi još 10 minuta.
Luk dinstajte na ulju i dodajte začine, so, biber i jednu kašiku brašna, zatim dodajte začinsku crvenu papriku. Sjedinite sve i dodajte dve, do tri kutlače vode iz pasulja u sve.
Kada proključa isključite i prelijte smesu preko pasulja, a zatim sjedinite polako, drvenom kašikom, da se pasulj ne raspadne.
Zatim uzmite keramičku posudu u koju ćete stavljati paprike, najbolje sušene, koje ste prethodno napunili pasuljem koji ste pripremili. Nalijte vodom u kojoj se kuvao pasulj, a zatim stavite da se ispeku.
Možete koristiti i svežu ili papriku iz turšije. Vreme kuvanja pasulja od 1 h i 30 minuta do 2 sata.
Napunjene paprike zapeći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 30 minuta.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.