Rashlađuje bolje od sladoleda - ova torta je prava princeza među slatkišima, potpuno se topi u ustima
Ova osvežavajuća torta bez pečenja savršen je izbor za letnje dane – lagana, kremasta i voćna, sa bogatim slojem crvenih ribizli koje donose idealan balans između slatkog i kiselkastog.
Kada temperature porastu, malo ko mašta o složenim desertima iz rerne. Umesto toga, tražimo osvežavajuće, kremaste poslastice koje ne traže mnogo vremena ni toplote.
Upravo takvo je i ova torta gnezdo od ribizli – lagana torta bez pečenja, u kojoj se susreću osvežavajuće voće, nežna mlečna nota i krckava podloga od keksa. Idealna je za letnja okupljanja, popodnevnu pauzu ili kao lagan završetak svečanog ručka.
Potrebni sastojci
Za koru:
- 250 g „Plazma“ keksa
- 100 g maslaca
- 1 kašičica cimeta
Za fil:
- 500 g svežeg krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 čaša (180 ml) kisele pavlake
- 500 g ribizli
- 15 g želatina (u listićima ili prahu), rastopljenog u 2 kašike tople vode
Za dekoraciju:
- 1 belance
- 1/2 l umućenog šlaga
- 125 g svežih ribizli (ako ne možete da pronađete ribizle, može i pakovanje šumskog voća)
Priprema
Priprema podloge:
Sameljite keks, dodajte otopljen maslac i cimet. Dobro sjedinite. Utisnite smesu na dno okruglog kalupa (prečnika oko 23 cm) obloženog papirom za pečenje. Stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.
Fil:
Umutite sir sa šećerom u prahu i pavlakom dok ne dobijete glatku kremu. Dodajte 500 g ribizli i lagano promešajte. Na kraju umešajte prethodno rastopljeni želatin. Sjedinjenu smesu izlijte preko podloge i vratite kalup u frižider na najmanje 3 sata, najbolje preko noći.
Završni sloj:
Umutite belance u čvrst sneg, pa ga nežno umešajte u već pripremljen i ohlađen šlag. Pažljivo izvadite tortu iz kalupa i prebacite je na tanjir za serviranje. Kašikom oblikujte „gnezdo“ od šlaga na sredini torte, pa u to udubljenje rasporedite preostalih 125 g svežih ribizli.
Saveti:
Za dodatnu aromu, u fil možete dodati koricu limuna.
Ribizle možete zameniti i mešavinom šumskog voća ako ne pronađete sveže.
Kolač je najukusniji kada se služi dobro rashlađen.