Расхлађује боље од сладоледа - ова торта је права принцеза међу слаткишима, потпуно се топи у устима
Ова освежавајућа торта без печења савршен је избор за летње дане – лагана, кремаста и воћна, са богатим слојем црвених рибизли које доносе идеалан баланс између слатког и киселкастог.
Када температуре порасту, мало ко машта о сложеним десертима из рерне. Уместо тога, тражимо освежавајуће, кремасте посластице које не траже много времена ни топлоте.
Управо такво је и ова торта гнездо од рибизли – лагана торта без печења, у којој се сусрећу освежавајуће воће, нежна млечна нота и крцкава подлога од кекса. Идеална је за летња окупљања, поподневну паузу или као лаган завршетак свечаног ручка.
Потребни састојци
За кору:
- 250 г „Плазма“ кекса
- 100 г маслаца
- 1 кашичица цимета
За фил:
- 500 г свежег крем сира
- 50 г шећера у праху
- 1 чаша (180 мл) киселе павлаке
- 500 г рибизли
- 15 г желатина (у листићима или праху), растопљеног у 2 кашике топле воде
За декорацију:
- 1 беланце
- 1/2 л умућеног шлага
- 125 г свежих рибизли (ако не можете да пронађете рибизле, може и паковање шумског воћа)
Припрема
Припрема подлоге:
Самељите кекс, додајте отопљен маслац и цимет. Добро сједините. Утисните смесу на дно округлог калупа (пречника око 23 цм) обложеног папиром за печење. Ставите у фрижидер да се стегне док припремате фил.
Фил:
Умутите сир са шећером у праху и павлаком док не добијете глатку крему. Додајте 500 г рибизли и лагано промешајте. На крају умешајте претходно растопљени желатин. Сједињену смесу излијте преко подлоге и вратите калуп у фрижидер на најмање 3 сата, најбоље преко ноћи.
Завршни слој:
Умутите беланце у чврст снег, па га нежно умешајте у већ припремљен и охлађен шлаг. Пажљиво извадите торту из калупа и пребаците је на тањир за сервирање. Кашиком обликујте „гнездо“ од шлага на средини торте, па у то удубљење распоредите преосталих 125 г свежих рибизли.
Савети:
За додатну арому, у фил можете додати корицу лимуна.
Рибизле можете заменити и мешавином шумског воћа ако не пронађете свеже.
Колач је најукуснији када се служи добро расхлађен.