Recept za PITU ZELJANICU - Savršena za trpezu koju spremate na Lazarevu subotu, deca će joj se najviše obradovati
Pita sa zeljem je jedna od najvoljenijih, a ovako spremljenu danas iznesite na sto za ručavanje.
Ukoliko ste od jutra u poslu oko pripreme hrane za Vrbicu, dobro će vam doći ovaj recept. Pripremite pitu sa zeljem i ponosno je poslužite gostima.
Sastojci za testo:
- 800 g brašna
- 8 g soli
- dva jaja
- 120 ml ulja
- 350 ml vode
Za nadev:
- 800 g zelja
- 600 g mladog sira
- 200 g kajmaka
- 8 g soli
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka zamesite testo. Podelite ga na četiri dela, pa svaki oblikujte u lopticu. Natopite ih uljem, stavite na ravnu površinu, prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoje bar dva sata pre razvlačenja.
Zelje prokuvajte u vodi. Pomešajte sve sastojke za nadev. Količina soli zavisi od slanoće sira koji koristite.
Razvijte koru za pitu, a najbitnije je da je prvo dobro razvučete u sredini kako biste olakšali dalji postupak. Nadev rasporedite ravnomerno.
Pitu prelijte uljem ili svinjskom mašću. Lagano je zamotajte, te stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta na 200 stepeni.