Рецепт за ПИТУ ЗЕЉАНИЦУ - Савршена за трпезу коју спремате на Лазареву суботу, деца ће јој се највише обрадовати
Пита са зељем је једна од највољенијих, а овако спремљену данас изнесите на сто за ручавање.
Уколико сте од јутра у послу око припреме хране за Врбицу, добро ће вам доћи овај рецепт. Припремите питу са зељем и поносно је послужите гостима.
Састојци за тесто:
- 800 г брашна
- 8 г соли
- два јаја
- 120 мл уља
- 350 мл воде
За надев:
- 800 г зеља
- 600 г младог сира
- 200 г кајмака
- 8 г соли
Припрема:
Од свих наведених састојака замесите тесто. Поделите га на четири дела, па сваки обликујте у лоптицу. Натопите их уљем, ставите на равну површину, прекријте провидном фолијом и оставите да одстоје бар два сата пре развлачења.
Зеље прокувајте у води. Помешајте све састојке за надев. Количина соли зависи од сланоће сира који користите.
Развијте кору за питу, а најбитније је да је прво добро развучете у средини како бисте олакшали даљи поступак. Надев распоредите равномерно.
Питу прелијте уљем или свињском машћу. Лагано је замотајте, те ставите у плех обложен папиром за печење и пеците 20 минута на 200 степени.